Svoboda není samozřejmost. Připomínáme si 70 let od popravy Milady Horákové

V rámci našeho projektu Svoboda není samozřejmost si připomínáme další důležité a smutné výročí. Uplyne už sedmdesát let od popravy bojovnice za demokracii, doktorky práv, poslankyně, milující matky – Milady Horákové.

Byla jednou z nejstatečnějších Češek v naší novodobé historii. V průběhu druhé světové války ji během tříletého věznění nezlomilo ani gestapo. Právě tehdy ji poprvé odsoudili k smrti. Radost z konce války a šťastné roky trvaly jen krátce. Už před únorovým převratem v roce 1948 byla trnem v oku komunistům. Tvrdé výslechy vedené Státní bezpečností a jejími sovětskými poradci na sebe skutečně nenechaly dlouho čekat. Vše vyvrcholilo monstrprocesem a 27. června 1950 popravou. Více o Miladě Horákové se dočtete v našem článku zde.

V průběhu tří dnů před výročím popravy – 25. až 27. června – připomene atmosféru tehdejší pohnuté doby našim zákazníkům formou SMS. Obdrží ji všichni ti, kteří se budou pohybovat poblíž některého místa pojmenovaného po Miladě Horákové, včetně ulic, náměstí, pomníků, pamětních desek.

 

 

 

Na výročí upozorňujeme i v O2 Knihovně. Audioknihu s dopisy Milady Horákové zpřístupňujeme v den výročí jejího úmrtí zdarma. Horáková zůstala do poslední chvíle věrná sama sobě a svým zásadám. Její myšlenky můžeme ocenit právě i díky dochovaným posledním dopisům.

 

 

Hlavní myšlenkou kampaně je odpočet do popravy, která proběhla 27. června 1950 v časných ranních hodinách. Reálný odpočet bude umístěn na webu Svoboda není samozřejmost.  CLV vitríny s tímto odpočtem budou lemovat známé ulice v centru Prahy. Kampaň podpoří na svém instagramovém účtu také hudebnice a influencerka Terezie Vodička Kovalová.

O projektu Svoboda není samozřejmost

Svoboda není samozřejmost je naším dlouhodobým projektem, v rámci kterého pravidelně připomínáme důležitost boje za svobodu a demokracii. Více se o něm dočtete zde.

Tereza Kabešová Autor článku
Tereza Kabešová
Je jedním z O2 Ambasadorů. Radí zaměstnancům i zákazníkům s nastavením služeb. Patří mezi O2 Guru specialisty přes telefony, technologie O2, modemy, set top boxy, O2 Smart Box. V poslední době si velmi užívá i natáčení O2 Guru videí. Ve společnosti už pracuje přes pět let.
Související článek O2 přibližuje osudy zlatých československých hokejistů, kteří v roce 1950 nemohli odletět na mistrovství do Londýna
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru