Dostupnost i rychlost Internetu HD rostou. Co dalšího prozradily statistiky z naší pevné sítě?

O2 Internet HD nabízíme zákazníkům už dva roky, během kterých se nám podařilo připojení pro domácnosti i firmy ještě vylepšit. Soustředíme se nejen na rozšiřování pokrytí, které dnes i díky využití bezdrátové technologie dosahuje 99 %, ale i na rychlost a kvalitu připojení. Podívali jsme se také na pár statistik, které nám o naší pevné síti řekly víc.

Internet HD od O2 je dostupný na 99 % adres napříč celou republikou. Nejvíce dat spotřebují zákazníci ve městech o velikosti 1 000 – 10 000 obyvatel. Mezi největší rekordmany patří zákazníci v Ústeckém kraji, před dalšími regiony ale nemají velký náskok.

Průměrný zákazník našeho Internetu HD měsíčně stáhne přibližně 120 GB dat – průměrnou hodnotu ale ovlivňují ti nejnáročnější uživatelé.  Pět procent zákazníků s nejvyšší spotřebou totiž tvoří téměř třetinu veškerého provozu v pevné síti. Mediánová hodnota je oproti průměru méně než poloviční – 53 GB.

Během dvou let jsme zrychlili internet třem milionům domácností. Díky tomu, že jsme v loňském roce začali masivně budovat bezdrátovou technologii, přinášíme našim zákazníkům rychlé připojení na místech, kde dříve bylo připojení velmi slabé nebo vůbec žádné. Rychlost navíc neustále zvyšujeme – po drátech i vzduchem. V nabídce už máme i Internet EXKLUSIV HD, který dosahuje až 1000 Mb/s. Ten i ostatní tarify nejlépe fungují v kombinaci s nejvýkonnějším modeme na trhu – O2 Smart Boxem. Dostupnou rychlost na konkrétní adrese si může každý ověřit na www.zrychlujeme.cz

Objem přenesených dat každý rok výrazně stoupá jak ve fixní, tak v mobilní síti. V té mobilní je růst strmější, přesto fixní síť stále přenáší násobně více dat. Letos byl nejvyšší provoz zatím v květnu, kdy fixní síť přenesla 90 000 TB dat – svůj podíl na tom mělo i hokejové mistrovství. I v ostatních měsících ale více než polovinu provozu v síti tvoří streaming – tedy sledování videí na Youtube, v O2 TV a v dalších aplikacích.

Provoz ve špičce narostl za poslední dva roky zhruba o 40 %. Když se podíváme na provoz během dne, vidíme, že špička začíná kolem 18. hodiny, vrcholí ve 20 a končí ve 22 hodin.

Graf provozu během běžného týdne ukazuje, že největší provoz byl ve sledovaném týdnu ve čtvrtek a o víkendu poklesl. Náš Internet HD totiž kromě stovek tisíc domácností využívá také spousta firem. Některé pro běžný provoz, jiným pomáháme budovat náročnější řešení.

 

 

 

 

 

 

 

Související článek O2 Smart Box získal ocenění na Czech Design Weeku
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru