Aleš Svoboda před soubojem o Evropskou ligu: Pro Baník hovoří výhoda domácího prostředí

Už v sobotu nás čeká rozhodující zápas o poslední volné místo v předkole Evropské ligy mezi Baníkem Ostrava a Mladou Boleslaví. Který z týmů je podle tebe větším favoritem?
Myslím, že zápas jasného favorita nemá. Pro Ostravu hovoří výhoda domácího prostředí a podpora jejich věrných fanoušků, Mladá Boleslav může být zase spokojenější s výsledky z posledních zápasů. Pokud by se hrálo na mladoboleslavské půdě, asi bych více věřil Středočechům. Baníku se totiž venku hodně nedaří, naposledy vyhrál mimo vlastní stadion v prosinci loňského roku. Takhle je to otevřenější.

Baník dal během nadstavby jediný gól. Jak se tohle může odrazit na psychice mužstva?
Jako podstatné mi přijde, že onen poslední gól přišel v posledním zápase nadstavby v Plzni. Navíc po dobrém výkonu Baníku ve druhém poločase. V první půli Baník nic extra nepředvedl, ale ve druhé ukázal vůli a chuť se o Evropskou ligu porvat. Takže ano, gól se odrazit na psychice může – v pozitivním smyslu slova.

Je současný Baník natolik závislý na Milanu Barošovi, nebo proč má v koncovce takový problém?
Baroš určitě chybí ve hře jako vokální lídr, jako hráč, který má ohromný respekt mezi spoluhráči i mezi hráči soupeře. Ale do zakončení má Baník několik dalších šikovných hráčů – Kuzmanoviče nebo Diopa, k dispozici jsou také sourozenci Šašinkové. Baník ale během nadstavby celkově nehrál dobře, nešlo jen o útočníky. Důkazem budiž propustnost obrany, která dostala na jaře v 16 utkáních 28 gólů. Na podzim to bylo jen 14 branek z 19 zápasů. Přitom až na pár výjimek způsobených určitými zdravotními obtížemi nastupuje obrana stále ve stejném složení. Není to tedy jen chyba útoku nebo jen chyba obrany. Jde to za celým týmem.

Jak by případný sobotní neúspěch ovlivnil pozici trenéra Bohumila Páníka? Mohlo by mu hrozit odvolání?
To je otázka pro Václava Brabce nebo Marka Jankulovského, ale já žádné zemětřesení nečekám. Ano, jarní výsledky Ostravě dojem ze sezóny kazí, ale je třeba si připomenout, že loni se Baník v lize zachránil na poslední chvíli. Kdežto letos končil v lize pátý a hrál finále domácího poháru. A to je ohromný progres. Evropská liga může být bonus.

Soupeřem Ostravy bude Mladá Boleslav, která naopak prošla skupinou o Evropskou ligu až nečekaně hladce. Čekal jsi, že jí to půjde až tak dobře?
Nejde jen o play-off o Evropskou ligu. Ale už i o jarní část, kterou Mladá Boleslav zvládla výtečně. Tím spíše, když vezmete do úvahy, jakými změnami kádr před jarem prošel. Středočeši se však skvěle trefili do nového složení obrany, a právě výrazně zlepšená defenziva, samozřejmě spolu s produktivním Komličenkem, je dovedla až prahu Evropské ligy.

Velkou zbraní Středočechů je útočník Nikolaj Komličenko. Není právě on typem hráče, který Baníku tak chybí? A mohl by se prosadit i v dresu Slavie či některého většího celku z Evropy?
Takhle gólový útočník by se hodil do každého týmu. Ale jde vždy o roli, kterou hráč v týmu má. Komličenkovi hodně prospělo, že na něj trenér Weber sázel, že do něj vložil svou důvěru. Že je ruský útočník velkým talentem, se vědělo už při jeho působení v Liberci. Ale současně nebylo tajemstvím, že do sebe Komličenko potřebuje vštípit více disciplíny. Soudě podle jeho letošních čísel se mu to povedlo. A pokud to tak opravdu je, může udělat v kariéře další krok. Ale potřebuje k tomu držet vysokou úroveň pracovní morálky, i dostat roli útočníka týmu číslo 1.

Přímý přenos kvalifikačního utkání o Evropskou ligu mezi domácím Baníkem Ostrava a Mladou Boleslaví sledujte už tuto sobotu od 14:45 na programu O2 TV Fotbal.

Foto: O2 TV Sport, fkmb.cz

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru