Seriál WRC se vrací do Evropy. O slovo se hlásí Portugalská rallye s ikonickým skokem!

Boj o letošní titul je zatím velmi dramatický a nabízí jeden zvrat za druhým. Naposledy se o tom v Chile přesvědčil Ott Tänak, kterému se konečně vyhnuly technické problémy a premiérový ročník nové soutěže v kalendáři WRC si zcela podmanil. Díky maximálnímu počtu nasbíraných bodů podruhé v tomto roce stanul na nejvyšším stupínku. Stejně jako Thierry Neuville a Sébastien Ogier, nový lídr průběžného pořadí šampionátu.

Úřadující mistr světa i jeho rivalové už jsou zase zpátky v Evropě a soustředí se na další závod, který završí první polovinu sezony 2019. O slovo se hlásí historii opředená Portugalská rallye s legendárními rychlostními zkouškami a davy hlučných a vášnivých fanoušků lemujících tratě.

Návrat slavné zkoušky

Závodní speciály se na jednom ze zakládajících podniků WRC vrátí v čase. Letošní itinerář znovu zahrnuje test nazvaný Arganil, který byl nedílnou součástí závodu v sedmdesátých a osmdesátých letech. Naposledy se na něm soutěžilo roce 2001. Na posádky čeká dvacet rychlostních zkoušek s celkovou délkou bezmála 307 kilometrů.

Zrádnost portugalských tratí spočívá v různorodém povrchu. Zpočátku jsou písčité a měkké, s dalšími průjezdy kamenité s hlubokými kolejemi. „Je potřeba být opatrný, protože přilnavost se často mění. Zkoušky vedou po cestách s rozdílným povrchem, bude to o dobré volbě penumatik. Jinak jde ale o pěknou soutěž s úžasnou atmosférou, což máme všichni rádi,“ říká belgický pilot týmu Hyundai Thierry Neuville.

Přidá Ogier rekordní šestý triumf?

Nejočekávanější z Portugalské rallye bude jako tradičně nedělní etapa. Pojedou se čtyři rychlostní zkoušky a ta nejslavnější ze všech hned dvakrát. Test Fafe se svým ikonickým skokem bude hostit i závěr soutěže jako speciálně bodovanou power stage. V prostoru skoku se o atmosféru budou starat desetitísice přítomných fanoušků!

„Rallye tady má ohromnou tradici. Jsem si jistý, že to pro nás všechny bude zase velká výzva,“ vyhlíží start Sébastien Ogier, jemuž se v Portugalsku tradičně daří. Fenomenální Francouz se s pěti triumfy dělí o první místo v pořadí historicky nejúspěšnějších jezdců tradičního závodu.

Zda se šestinásobnému světovému šampionovi podaří ovládnout Portugalskou rallye i pošesté, můžete sledovat na O2 TV Sport. Po páteční sedmé rychlostní zkoušce se můžete těšit na sobotní osmou a následně jedenáctou erzetu, vše pak vyvrcholí v neděli, kdy odvysíláme živě předposlední i poslední test Fafe se svým proslulým skokem.

Sledujte Portugalskou rallye online s oblíbeným balíčkem O2 TV Sport Pack!

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru