Účastníci Final Four Euroligy: CSKA Moskva, sebevědomý gigant

Pošestnácté z posledních 17 sezón vstoupí tradiční a bohatý ruský tým CSKA Moskva do závěrečného turnaje sezóny. Současně to je poosmé v řadě, kdy je ruský tým ve Final Four.

Je to už pátá sezóna, kdy tým koučuje bývalý asistent Željka Obradoviče z Panathinaikosu, Řek Dimitrios Itoudis. Ten týmu vštípil filozofii útočně laděnou založenou na pohybu míče, střelbě z dálky, důrazu na vysokou mobilitu hráčů a kreativitu při zakončení kolem obroučky. Za pět let, co Itoudis tým vede, dosáhl ruský celek na bodový průměr více jak 88 bodů na zápas. Jde zdaleka o nejvyšší bodový průměr týmu v Eurolize v tomto časovém horizontu.

Účastníci Final Four Euroligy: Fenerbahce Istanbul, perfektně vyladěný favorit

Proč může ve Final Four uspět…

CSKA se kromě štědrého rozpočtu může pochlubit také zkušeností, vítěznou mentalitou a vysokým sebevědomím. To jsou zbraně, které si ruský celek ponese do Final Four i letos do Vitorie Gasteiz.

Tým současně disponuje vynikajícím hráči na perimetru – bývalí MVP ligy de Colo a Rodriguez, k nim univerzál Hackett nebo extrémně talentovaný a schopný skórer Higgins. Na pozici číslo 3 exceluje Clyburn, který má fenomenální nájezd, k čemuž přidává i ohromnou schopnost získat balón na doskoku. Pod košem se nenabízí tolik centimetrů ani tolik ofenzivní hrozby, ale spíše hráči schopní skvělé obrany a spolehlivého zakončení – Hunter, Hines, Bolomboy.

Z CSKA možná nejde letos taková hrůza a neprovází ho taková aura neporazitelnosti jako v minulých sezónách. Můžou za to porážky v zápasech, kde se prohra ruského týmu nečekala. Ať už v Podgorici s Budučností, tedy s celkem, který letos vyhrál jen 6 zápasů. Tedy čtyřikrát méně než CSKA. Šok však způsobily spíše porážky doma – s Panathinaikosem a Maccabi. Na stranu druhou, stejně jako Fenerbahce, ani CSKA letos v Eurolize neprohrálo dva zápasy v řadě.

Účastníci Final Four Euroligy: Real Madrid, sehraný obhájce

Co hovoří proti…

Otazníkem je schopnost podkošového dua Hunter a Hines (198 a 203 cm) ubránit vyšší nebo fyzicky vybavenější pivotmany soupeře. Viz třeba Tavarese v semifinále proti Realu Madrid. Abychom si rozuměli, jak Hunter, tak Hines platí za skvělé obránce. A skutečně jimi jsou. Vždyť Hines se stal v roce 2016 nejlepším euroligovým obráncem. A právě on je hráčem, který udává tón celé defenzivy CSKA, zejména potom v podkošovém prostoru. Ale nepatří mezi ty největší pivoty.

A vzpomeňme si na to, jaké problémy letos v základní části dělal obraně podkošového prostoru CSKA Vincent Poirier z Baskonie. Na 213 cm vysokého a mohutného pivota s dobrým pohybem nenašlo CSKA během 6 utkání v sezóně odpověď. Poirier v průměru zapisoval 16 bodů a 9 doskoků a měl obrovský podíl na tom, že Baskonia v této sezóně CSKA dvakrát porazila. A nejen Tavares, ale i Ayon nebo i Reyes mohou CSKA způsobit mnoho starostí. Nemluvě o Randolphovi, který má 211 cm, ale rád hraje i zvenku. Zrovna ten může být faktorem, který bude v semifinále rozhodovat nebo spolurozhodovat. Protože někoho z podkošové dvojice CSKA vytáhne ven, kde bude mít převahu. A onen dotyčný pak může chybět v obraně CSKA pod košem jako výpomoc.

Účastníci Final Four Euroligy: Anadolu Efes, outsider s čistou myslí

Šance ve Final Four…

CSKA hraje do karet, že v letošním Final Four není favoritem. A podle sázkových kanceláři ani v semifinále proti Realu Madrid. Přitom kouč Itoudis rád říká, že přesně v situacích, kdy se jeho týmu tolik nevěří, jeho týmu vzrůstá sebedůvěra. Že naopak musí tlumit vášně, když všichni kolem chodí a říkají, že CSKA nemůže nic ohrozit. Dobře to bylo vidět i v play-off proti Baskonii. Když se za stavu 1-1 na zápasy začalo šuškat o tom, že by Baskonia mohla CSKA vyřadit, přišly ze strany ruského týmu, a třeba konkrétně Nanda de Cola skvělé výkony, které šance baskického týmu zadupaly i do země.

S CSKA je třeba vždy počítat. A myslím, že si o titul zahraje i letos. Podle mých úvah proti Fenerbahce. Ale myslím si, že skončí těsně pod piedestalem. Ale jak řečeno, nikdy je nepodceňujme…

Tip na umístění: 2. místo

Final Four Euroligy se letos uskuteční od 17. do 19. května ve španělském městě Vitoria na palubovce tamní Baskonie. Na O2 TV Sport vám z vrcholu prestižní soutěže neunikne nic podstatného – po semifinálových soubojích odvysíláme v přímém přenosu také duel o třetí místo a pochopitelně i závěrečný boj o titul.

Pořiďte si O2 TV Sport Pack a vychutnejte si euroligové Final Four naplno!

Foto: euroleague.net

Aleš Svoboda Autor článku
Aleš Svoboda
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru