Účastníci Final Four Euroligy: Fenerbahce Istanbul, perfektně vyladěný favorit

Ve Final Four už žádné vyložené slabé celky nehrají. Nikdy. Nazvat Fenerbahce jasným favoritem tak může být poněkud troufalé. Ale je to Fenerbahce, které letos udělalo zdaleka největší dojem. Doma neprohrálo v základní části ani jednou, celkem během prvních třiceti zápasů sezóny jen pětkrát. V obou případech jde o rekord současného herního euroligového modelu.

A jestliže se říká, že dobrý tým může prohrát, ale že neprohrává dvakrát za sebou, je to i letošní případ celku vedeného trenérskou legendou Željkem Obradovičem. Po porážce v této sezóně Fenerbahce vždy povstalo a následující zápas ovládlo. A byl to případ i letošního play-off. Poté, co Veselý a spol. v prvním utkání série znemožnili Žalgiris po výhře o 33 bodů, přišla ve druhém utkání prohra o dva body. V dalších dvou zápasech v Litvě ale Fenerbahce předvedlo výborné výkony, a nenechalo nikoho na pochybách, že to s účastí v pátém Final Four v řadě myslí naprosto vážně.

Už jste četli? Účastníci Final Four Euroligy: Real Madrid, sehraný obhájce

Proč může ve Final Four uspět…

Kromě toho, že Fenerbahce hrálo nyní Final Four čtyřikrát za sebou, tak hrálo i v posledních třech zápasech o titul. Turecký tým z toho vytěžil jen jedno celkové vítězství, a to ho činí hladovějším. A to se týká i porážky ve finále loňského Final Four v Bělehradu. Na aktuální soupisce Fenerbahce je hned 9 hráčů, kteří si loni (neúspěšně) zahráli o titul vítěze Euroligy.

Fenerbahce je poslední euroligové sezóny synonymem pro perfektní obranu. Což, ano, je velmi zjednodušený pohled na věc. Už jen proto, že se tréneru Obradovičovi říká Mr. Pick´n´roll a že jsou útočné systémy týmu neuvěřitelně propracované a nabízejí řadu variant k zakončení. Ale to je vidět při hlubšího se ponoření do způsobu a systému hry. Faktem však je, že zejména z pohledu statistik byla skvělá obrana to, co na vás při pohledu do čísel Fenerbahce „vykouklo“. A platilo to i letos – v základní části dostalo Fenerbahce v průměru 75,8 bnz – nejméně v soutěži. Nicméně útok v žádném případě nezaostává. A zejména v této sezóně fungoval útok týmu o něco lépe než při loňském tažení sezónou. Nejde jen o to, že bylo Fenerbahce nejlépe střílející týmem z pozic za dva i za tři body. Projevilo se to také v tom, že byl turecký celek schopen vyhrát v této sezóně jakýkoliv typ zápasů. Nejen když padalo málo bodů (namátkou 74-70 na půdě Maccabi nebo 65-63 proti Realu Madrid doma), ale i v přestřelkách (třeba 92-85 proti Milánu a 96-87 proti Bakonii).

Fenerbahce navíc působí jako tým bez vyložených slabin. Rozehrávka, křídla, podkošoví hráči. Obrana i útok. A k tomu na lavičce skvělý trenér. Nemluvě o zkušenostech a faktu, že je tým fantasticky sehraný.

Nepřehlédněte: Účastníci Final Four Euroligy: Anadolu Efes, outsider s čistou myslí

Co hovoří proti…

Ať už půjde o jakéhokoliv soupeře, který se Fenerbahce ve Final Four postaví, bude muset prožít výjimečně dobrý den, aby mohl vítěze z roku 2017 porazit. A aby se tak stalo, musel by k tomu přispět i sám turecký tým špatným výkonem. Ale na to v roli soupeře nemůžete spoléhat. Úspěch Fenerbahce se totiž neodvíjí od výsledků pár jednotlivců. Kádr tureckého mistra je stejně jako jeho hra velmi vyvážená a je v něm fůra individualit, které můžou tým táhnout. Aby Fenerbahce neuspělo, muselo by dojít k nějakému fatálnímu selhání. Špatnému dni. Systematickému výpadku v obraně. Samozřejmě se to může stát. Jít o sérii na tři nebo na čtyři vítězná utkání, šance soupeřů by se snižovaly. Ale jeden špatný den může mít i tak silný tým, jaký Fenerbahce v této sezóně představilo.

Jistý problém však pro Fenerbahce představuje otázka zdraví. Od minulého týdne se ví, že se Final Four nebudou moci zúčastnit pivot Lauvergne a křídlo Datome. Bez prvního jmenovaného hrálo Fenerbahce od poloviny února, a i když je to určitě ztráta, už si na to istanbulský tým stihl zvyknout. Horší je to ale s Datomem. Vynikající italský střelec je členem užší zápasové rotace týmu a jeho absence může být znát. Nemluvě o tom, že úplně fit není ani duo Kalinič, Veselý…

Šance ve Final Four…

Fenerbahce bude v zápase istanbulského derby proti Anadolu Efes v semifinále velkým favoritem. A čeká se jeho účast ve finále. V něm bude čekat Real Madrid nebo CSKA Moskva. Což je v každém případě těžká váha. Ale oba zmíněné celky prožily letos více výpadků než turecký celek. A i z toho důvodu to bude právě tým Jana Veselého, který je největším aspirantem na výhru v celém turnaji. Otázkou však zůstává, zda do výsledku nepromluví zdravotní problémy v týmu…

Tip na umístění: 1. místo

Final Four Euroligy se letos uskuteční v termínu od 17. do 19. května ve španělském městě Vitoria na palubovce tamní Baskonie. Na O2 TV Sport vám z vrcholu sezony prestižní soutěže neunikne nic podstatného – po semifinálových soubojích odvysíláme v přímém přenosu také duel o třetí místo a pochopitelně i závěrečný boj o titul.

Tip: Pořiďte si O2 TV Sport Pack a vychutnejte si euroligové Final Four naplno!

Foto: euroleague.net

Aleš Svoboda Autor článku
Aleš Svoboda
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru