Účastníci Final Four Euroligy: Anadolu Efes, outsider s čistou myslí

Už před sezonou se ohromně řešilo obsazení posledního, čtvrtého, místa mezi účastníky letošního Final Four. Že by při vyvrcholení neměly chybět celky Realu Madrid, Fenerbahce a CSKA Moskva nebylo těžké odhadnout. A pokud by jeden z těchto tří velkoklubů, které kromě úžasné hráčské i trenérské kvality disponují mimo jiné i nadprůměrnými finančními prostředky, při Final Four chyběl, byla to obrovská událost. Ale kdo je doplní, řešilo se. Troufám si říci, že před sezonou by zmínil jméno Anadolu Efes málokdo.

Ale jak ročník začal, bylo jasné, že tento istanbulský celek bude hrát v letošní Eurolize jinou roli než loni, kdy skončil po základní části beznadějně poslední. A právě týmy Anadolu Efes, Žalgirisu, Baskonie a Barcelony byly skloňovány nejčastěji. Ani jeden ze jmenovaných týmů k tomu neměl zase tak daleko. Nejblíže Barcelona, která padla až v pátém zápase série play-off právě proti Anadolu Efes. Znovu se tak potvrdilo pravidlo novodobých dějin Euroligy. Tedy že od ročníku 2008/2009, kdy byl představen formát play-off na tři vítězná utkání, nezvítězil v pátém zápase nikdy ten z celků, který neměl výhodu domácího prostředí. Lépe po základní části postavené celky tak nyní mají v pátých zápasech série bilanci 10-0.

Proč může ve Final Four uspět…

Obrovskou výhodou Anadolu Efes na rozdíl od zbylých účastníků Final Four je fakt, že postupem do finálového turnaje Euroligy překonal své předsezónní cíle. Od týmu koučovaného Erginem Atamanem se vůbec nic nečeká. A istanbulský celek tak navlékne boty Žalgirisu, který byl loni ve stejné pozici. A sehrál více než důstojnou roli, kterou zakončil ziskem bronzové mediale.

Zdaleka největší devizou tureckého týmu v této sezoně byl ohromně silný a vyvážený útok. Nově vytvořené obsazení perimetru fungovalo od prvních zápasů výborně. Trio Larkin, Micič, Beaubois, si výborně sedlo a skvěle se doplňovalo. Anadolu Efes se prezentovalo také jako skvělý střelecký tým, z pozic za dva i za tři body mělo v základní části druhé nejvyšší procento úspěšnosti střelby. A nejde jen o zmíněnou trojici hráčů na pozici 1-2. Třeba z dálky skvěle střílí další hráči jako Simon, Anderson, nebo i podkošový Moerman, v důsledku i Pleiss. Ve zkratce – v základní části hned 7 hráčů mělo úspěšnost střelby za tři body nad parádních 41 %. A nešlo o žádné sváteční střelce – hned 6 z nich dalo za sezonu 20 a více trojek.

Co hovoří proti…

Co je na jednu stranu výhodou Anadolu Efes, je i určitým handicapem. Sice se od nich ve Final Four nic nečeká, současně nemají moc zkušeností s tím, co závěrečný turnaj obnáší. Tým ho naposledy hrál v roce 2001, z hráčů ho prožili jen Dunston a Micič.

Zaměření na útok a méně výrazný fokus na obranu může být pro turecký tým také slabinou. Tím spíše, že v pátečním semifinále bude hrát proti Fenerbahce. Tedy proti celku, který to směrem dozadu umí parádně „zavřít“. A tým Jana Veselého silné stránky Anadolu Efes dobře zná. A nebude proto chtít, aby se zápas zvrhnul v nějakou přestřelku, která by měla Anadolu Efes více vyhovovat. Naopak při utkání s nižším skóre bude Fenerbahce ještě větším favoritem, než bude samo o sobě. Síla Anadolu Efes v útoku je ale obrovská. A tým několikrát ukázal, že i když byl z ofenzivého rytmu vykolejen, dokázal ho znovu najít. Ale zrovna proti Fenerbahce může jít o ztrátu, která už nemusí jít vymazat.

Šance ve Final Four…

Vzhledem ke skvělým výkonům během sezony, za velmi atraktivní hru a konzistentnost během roku je pro Anadolu Efes po právu vybojovanou a zaslouženou odměnou. Síla týmu ale rostla v domácím prostředí. V cizím prostředí, navíc proti Fenerbahce v semifinále, by postup do finále byl velkým šokem. V případném zápase o třetí místo bude záležet na tom, kdo ze sebe lépe a rychleji setřese zklamání a únavu. A stejně jako loni pro Žalgiris, i pro Anadolu Efes bude případná třetí pozice větší motivací než pro CSKA nebo Real Madrid, z nichž jeden bude nepopulární zápas také hrát. Podle papírových předpokladů však ani proti CSKA ani proti Realu Madrid turecký tým favoritem nebude.

Tip na umístění: 4. místo

Final Four Euroligy se letos uskuteční v termínu od 17. do 19. května ve španělském městě Vitoria na palubovce tamní Baskonie. Na O2 TV Sport vám z vrcholu sezony prestižní soutěže neunikne nic podstatného – po semifinálových soubojích odvysíláme v přímém přenosu také duel o třetí místo a pochopitelně i závěrečný boj o titul!

Foto: euroleague.net

Aleš Svoboda Autor článku
Aleš Svoboda
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru