Unikátní projekt: Připomínáme osudy hokejistů, kteří v roce 1950 nemohli odletět na MS

Na jaře roku 1950 měla československá hokejová reprezentace odletět do Londýna na mistrovství k obhajobě zlatých medailí ze Stockholmu. Těsně před odletem zasáhla politická moc a hokejisty místo cesty na šampionát čekaly soudy, mučení, dlouholeté věznění.

Jaké to asi je? Být vrcholovým sportovcem, kterému aplauduje plný stadion – a následujícího rána se probudit jako zbitý politický vězeň s minimem práv a nejistou vyhlídkou na budoucnost? U příležitosti letošního mistrovství vzdáváme hold 11 československým hráčům, do jejichž hvězdné kariéry tvrdě zasáhla politika tehdejší vládnoucí strany. Zákaz účasti na šampionátu v Londýně byl nakonec to „nejmenší“, co pro ně osud připravil. Většina z nich skončila za údajnou vlastizradu na dlouhé roky v komunistických lágrech – nejdelší trest trval 15 let.

Ať už byl motiv zákazu vycestovat jakýkoliv – od příkazu z Moskvy přes obavy československé vlády z hromadné emigrace hráčů na Západ – všem, kterých se proces týkal, změnil nevratně život. A to nejen hráčům, ale i jejich rodinám, blízkým, přátelům.

To, že svoboda není samozřejmost, připomínáme formou SMS všem, kdo se v době šampionátu vyskytnou na pražském letišti. Při překročení slovenských hranic navíc posíláme speciální roamingovou SMS. Na YouTube kanále O2 TV Sport můžete navíc zhlédnout ty nejlepší sportovní momenty, které se nikdy nestaly.

Více o projektu najdete na webu svobodanenisamozrejmost.cz

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru