Petr Svěcený: O titulu rozhodne druhé kolo nadstavby!

Jak se tobě osobně líbí FINÁLE FORTUNA:LIGY? Kvituješ nadstavbovou část, nebo se ti více zamlouval předchozí model jen o 30 kolech?
Líbí se mi moc. Nový systém se ostatně promítl už v posledních kolech základní části. Tam se často stávalo, že většina zápasů už byla o ničem, letos se ale každý snažil vytvořit si co nejlepší výchozí pozici pro nadstavbu. Myslím, že se jedná o parádní vyústění celé soutěže.

Nemělo k podobné změně dojít už dřív?
Možná, ale buďme rádi, že se tak stalo aspoň teď. Jsem rád, že k tomu liga přistoupila. Doba se vyvíjí a měl by se vyvíjet i fotbal. Samozřejmě směrem k co největší atraktivitě.

Jak k novému systému přistoupíme v O2 TV Sport? Na kolik zápasů se mohou naši diváci těšit?
Na drtivou většinu zápasů. Pochopitelně hlavní pro nás bude skupina o titul, ze které v té nejvyšší kvalitě odvysíláme úplně všechny zápasy. Ve skupině o Evropu pak jeden z těch dvou zápasů budeme vždy vysílat my, dnes to bude souboj Teplic s Mladou Boleslaví. A vysílat budeme i kompletní skupinu o záchranu, a to v té streamingové kvalitě, na což jsou ale diváci zvyklí už ze základní části. Myslím, že se dá směle říct, že budeme vysílat úplné maximum!

Jak podle tebe na novinku zareagují fanoušci? Očekáváš vyprodané stadiony?

Určitě, jen doufám, že to bude drama až do konce. Ve skupině o titul i o záchranu jde o strašně moc, ta prostřední část se zase hraje systémem play-off, což je atraktivní samo o sobě. Není důvod, aby si diváci nenašli cestu na stadion. Navíc se celá nadstavba hraje v květnu, což je podle mě ideální měsíc na fotbal.

Více než kdy jindy bude pod drobnohledem VAR. Nemáš obavy, aby v tomto směru nedošlo k nějakému selhání?
Ty mouchy se postupně vychytávají, pořád je to ale o lidském faktoru. Já říkám, že když se VAR používá správným způsobem, tak je to obrovský přínos pro fotbal. Je jen dobře, že videorozhodčí bude přítomen u každého zápasu skupiny o titul. Díky tomu bude ten boj o pohár mnohem regulérnější, než by tomu bylo dřív.

Do skupiny o titul vkročí v nejlepší situaci Slavia, která drží čtyřbodový náskok na druhou Plzeň. Přetaví tuto výhodu v samotný titul?
Konečnou odpověď by mohlo dát druhé kolo nadstavby, kdy Slavia hostí Plzeň. Momentálně je mezi nimi rozdíl čtyři body, navíc v případě bodové rovnosti rozhoduje umístění po základní části. De facto tak Plzeň potřebuje uhrát o pět bodů víc, což znamená, že ten zápas v Edenu musí bezpodmínečně vyhrát. Pokud by se jí to povedlo, ty šance se rázem hodně překlopí na její stranu. Viktoria má s bojem o titul velké zkušenosti, stejně tak i trenér Vrba. Pro Slavii zase hovoří aktuální náskok, forma i styl fotbalu. Pro mě je pořád jasným favoritem, rozhodne ale to druhé kolo nadstavby.

Jak si podle tebe povede aktuálně třetí Sparta, jež intenzivně řeší pozici trenéra?
Sparta má daleko k druhé Plzni a zároveň i celkem slušný náskok na čtvrtý Jablonec. Podle mě si tak bude v klidu hlídat třetí flek. Určitě ale nemůže nic odchodit, a to už jen kvůli prestiži a fanouškům. Třetí místo má už však v uvozovkách rezervované.

Je nějaký tým, který si podle tebe díky nadstavbě zásadně polepší?
Zásadní polepšení může nastat v případě Plzně, když se jí podaří se vyšvihnout až k titulu. Dopředu může jít i aktuálně šestý Liberec, jenž ztrácí jen tři body na pátou Ostravu. Tam zase bude hrozně důležitý vzájemný zápas, který bude hostit Baník. To bude možná přímý souboj o Evropu. A vylétnout vzhůru by v nadstavbě mohla i Karviná, jež pod vedením Františka Straky patřila v posledních pěti kolech k nejlepším týmům FORTUNA:LIGY. Z možných patnácti bodů jich získala hned dvanáct, což mluví samo za sebe. Třeba to dopadne tak, že nakonec nebude hrát ani tu baráž.

To trenér Dukly Roman Skuhravý je už víceméně smířen se sestupem. Vidíš to stejně?
Je to realita. Na patnácté místo ztrácí před nadstavbou devět bodů, což je hrozně moc. Definitivní to sice ještě není, ale s vysokou pravděpodobností je už Dukla jistý sestupující.

Obrovským lákadlem je pro fanoušky jistě to, že vůbec posledním zápasem nadstavby bude souboj Slavie se Spartou. Lepší vyústění si celá soutěž asi ani nemohla přát…
Určitě! Navíc kdyby ještě Slavia neměla před tímto zápasem jistotu titulu… Pro Spartu by bylo jistě krajně nepříjemné sledovat oslavy rivala, podle čehož by zápas jistě také vypadal. Uvidíme, stát se může cokoli. Ovšem už jen to, že liga skončí tímhle zápasem, je něco naprosto jedinečného.

A co vlastně říkáš na trest pro Slavii, která se úvodní dva domácí zápasy (s Jabloncem a Plzní) bude muset obejít bez podpory Tribuny Sever?
Je to škoda, ty zápasy by jinak byly jistě vyprodané. Něco podobného se už ale Slavii stalo proti Chelsea. A je třeba také říct, že předseda disciplinární komise (Richard Baček) jasně avizoval, že v případě jakéhokoli dalšího selhání k tomuto kroku dojde. Slavia tak nejspíš pyká spravedlivě, byť pro fotbal je to velká ztráta.

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru