Semifinalisté Ligy mistrů: Už na sebe v pohárové Evropě v minulosti narazili?

Tottenham – Ajax (30. dubna a 8. května)

„Kohouti“ z Londýna napsali postupem do semifinále Ligy mistrů napsali jednu z nejvýraznějších kapitol své historie. To Ajax v novodobé historii slavné soutěže pronikl mezi čtyři nejlepší už počtvrté, naposledy ovšem v ročníku 1996/1997. Jedni vyřadili Dortmund a Manchester City, druzí zase Real Madrid a Juventus. Teď svedou bitvu o účast v červnovém finále v Madridu.

Historie vzájemných duelů Tottenhamu s vítězem Ligy mistrů z roku 1995 moc bohatá není není. Tyhle kluby na sebe narazily jen jednou a navíc je to už poměrně dávno – v sezoně 1981/1982 v dnes už neexistující, ale dříve prestižní a sledované soutěži Pohár vítězů pohárů. V úvodním kole měli jasně navrch Angličané, kteří tenkrát došli až do semifinále, kde nestačili na hvězdnou Barcelonu.

Vzájemné zápasy:

1981/82 Pohár vítězů pohárů – 1. kolo
Ajax – Tottenham 1:3, Tottenham – Ajax 3:0, postup Tottenham

Barcelona – Liverpool (1. a 7. května)

Po čtyřleté odmlce se do semifinále Champions League protáhla Barcelona. A vděčí za to zejména své největší hvězdě. Lionel Messi dvěma rychlými góly rozhodl nejen o osudu odvety, ale i celého dvojzápasu s Manchesterem United. Následující soupeř Katalánců jen potvrzuje ohromnou chuť probojovat se opět po roce do finále. Loni Liverpool v boji o ušatý pohár podlehl Realu.

Když se zaměříme na Ligu mistrů, Barcelona se s Reds utkala celkem čtyřikrát. V sezoně 2001/2002 měl při duelech v osmifinálové skupině navrch španělský gigant, který dokázal vyhrát na Anfieldu 3:1. Porážku neodvrátili ani Vladimír Šmicer s Patrikem Bergerem, jenž do utkání v dresu anglického celku zasáhli. Na Camp Nou, kde si zahráli Šmicer s Milanem Barošem, gól nepadl.

V ročníku 2006/2007 svedl oba velkokluby dohromady los osmifinále. A v něm uspěl Liverpool. Barca sice znovu dokázala dobýt Anfield, ovšem nebylo jí to nic platné, protože doma svému soupeři podlehla 1:2.. Kdo se bude radovat z postupu letos?

Vzájemné zápasy:

1975/76 Pohár UEFA – semifinále
Barcelona – Liverpool 0:1, Liverpool – Barcelona 1:1, postup Liverpool

2000/01 Pohár UEFA – semifinále
Barcelona – Liverpool 0:0, Liverpool – Barcelona 1:0, postup Liverpool

2001/02 Liga mistrů – osmifinálová skupina
Liverpool – Barcelona 1:3, Barcelona – Liverpool 0:0

2006/07 Liga mistrů – osmifinále
Barcelona – Liverpool 1:2, Liverpool – Barcelona 0:1, postup Liverpool

Závěrečné boje v Lize mistrů sledujte jedině v O2 TV na programech O2 TV Sport a O2 TV Fotbal, kde v přímých přenosech odvysíláme oba semifinálové duely a samozřejmě i následné finále!

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru