Preview finále Tipsport extraligy: Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec

Zápasy ze základní části hovoří pro Liberec

Bílí Tygři ovládli základní část a lépe si vedli i ve vzájemných zápasech proti Třinci. Doma neztratili ani bod, venku poté svého soupeře jednou obrali o plný bodový zisk. Zápasy těchto dvou celků navíc byly poměrně ofenzivní. K vidění bylo 27 branek, průměrně tak padlo téměř sedm branek na jedno střetnutí.

Delší pauza pro Bílé Tygry. Výhoda?

Liberec Kometu vyřadil po šesti duelech a v pondělí tak mohl odpočívat. Dva dny k dobru rozhodně mohou hrát ve finálové sérii svou úlohu. Na druhou stranu dodejme, že Liberec musel v sérii s Kometou absolvovat hned tři prodloužení, kvůli kterým na ledě strávil téměř celou jednu třetinu navíc. Hledisko únavy tak v potaz pravděpodobně brát nemůžeme.

Nepřehlédněte: Kouč Komety Zábranský: Série s Libercem byla za posledních 10 let suverénně nejlepší

Liberec není zvyklý na dotahování, Třinec ovšem umí zabrat v pravou chvíli

Třinec měl v sérii s Plzní obrovské potíže dát branku v první třetině. Do rozhodujícího duelu se tak stalo pouze v pátém utkání. Oceláři navíc v úvodních šesti zápasech ani jednou neskórovali jako první. Rozhodující souboj byl ale naprostým opakem celé série. Třinec vstřelil v úvodní části tři branky a prakticky si zajistil postup do finále. Liberec ale bude protivník o třídu náročnější. Vítěz základní části totiž není zvyklý na jakékoliv dotahování, v semifinálové sérii prohrával jen v úvodním utkání, konkrétně jen necelé čtyři minuty. Podle papírových předpokladů by tak měl Liberec vždy udeřit jako první.

Srovnání největších hvězd

Nejproduktivnějším hráčem play-off se pravděpodobně stane Martin Růžička, jemuž na Milana Gulaše schází momentálně jediný bod. Na další hráče má poté tříbodový náskok, celkově zatím zaznamenal třináct kanadských bodů a Ocelářům opět výrazně pomohl. V sedmém střetnutí svou brankou ze závěru utkání definitivně potopil naděje Plzně na případný obrat. Na druhé straně je doposud nejproduktivnějším hráčem Michal Birner. Zkušený třiatřicetiletý forvard si v jedenácti duelech připsal deset kanadských bodů za 6 branek a 4 asistence a na ledě si parádně rozumí se slovenským útočníkem Liborem Hudáčkem, jenž srdnatě bojuje o nominaci na domácí světový šampionát.

Speciální týmy

Liberec vstřelil v play-off devět přesilovkových gólů, Třinec osm. Větší nepoměr je ovšem v procentu využívání. Zatímco Liberec zužitkoval téměř 22 % svých výhod, Třinec pouze něco málo přes 17 procent. V oslabení je poté rozdíl ještě větší. Svěřenci kouče Filipa Pešána neubránili jen čtyři početní nevýhody, to Václav Varaďa musel sledovat osm přesilových her soupeře, po kterých padla branka. Dodejme poté, že Liberec hrál o deset oslabení více. Ve výhodě je tak v tomto ohledu rozhodně vítěz základní části.

Gólmanský souboj

Oba týmy mají svou jasnou jedničku, ani jeden z dvojice Roman Will – Šimon Hrubec do své svatyně náhradníka nepustil. O něco málo lépe je na tom gólman týmu s výhodou domácího prostředí. Will průměrně inkasuje 1,84 branek na utkání a jeho úspěšnost zásahů dosáhla 92,81 %. Hrubec nemá o moc horší statistiky, 2,09 branek na utkání a 92,41 % úspěšnosti zákroků z něj dělá rovnocenného partnera pro finálový duel.

Finálová série mezi vítězem základní části z Liberce a třineckými Oceláři začíná již ve čtvrtek. Díky O2 TV Sport nepřijdete o jediné utkání. První duel začíná v 17:00, předzápasové studio Vám nabídneme už o půl hodiny dříve!

Tip: Užívejte si přenosy z play-off i baráže o extraligu s balíčkem O2 TV Sport Pack online!

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru