Aleš Svoboda před startem play-off Euroligy: Jako jasného favorita vidím Fenerbahce

Co lze označit za největší překvapení základní části?

Pro mě to jsou výsledky Anadolu Efes. Tedy celku, který byl v minulé sezóně beznadějně poslední. Tým se skoro kompletně změnil, přišlo hned 9 nových hráčů. Přišlo hodně kvality, hodně euroligových zkušeností – Larkin, Micič, Beaubois, Pleiss, a další. Skvělou práci odvedl i zkušený trenér Ataman, který dokázal týmu, který prošel tolika změnami, okamžitě vtisknout jasnou herní tvář. Anadolu Efes tak šlapalo od začátku parádně a díky čtvrté pozici se po roční odmlce vrací zaslouženě do play off.

Které celky si za základní část zaslouží pozitivní vysvědčení?

Mezi vítěze základní části počítám rozhodně Fenerbahce, které prožilo skvělou základní část. Dále Barcelonu, která konečně naplnila potenciál a po dvou mizerných letech se vrací do play off. A mezi úspěšné počítám ještě Panathinaikos, Baskonii a Žalgiris. Tedy celky, které se v průběhu sezóny nevyhnuly různým výkyvům, ale skvěle načasovaly svou formu a na poslední chvíli proklouzly do vyřazovacích bojů.

Koho naopak počítat za zklamání sezóny?

Za zklamání sezóny považuji Olympiakos, Chimki a Darüssafaku. U řeckého giganta mi chybělo více hladu, navíc výkony některých opor nebyly dobré. Chimki na letošek poskládalo takový celek, který měl za úkol snížit závislost na klíčovém hráči týmu Shvedovi. Jenže opak byl pravdou, Shved více než polovinu základní části neodehrál kvůli zranění a tým ho nedokázal zastoupit. Ruskému týmu to ideálně neklapalo ani se Shvedem na palubovce. A do třetice Darüssafaka. Pro vítěze loňského ročníku EuroCupu byla sezóna průšvihem. Jen 5 výher je zoufale málo. Po minulé sezóně sice z týmu odešel tahoun Wilbekin a současně 6 dalších hráčů, ale bylo to jen 28 % celkových bodů minulé sezóny. Istanbulský tým na mě působil jako nesourodý slepenec s nulovou motivací, některé zápasové výkony byly až ostudné.

Také čtěte: Euroliga: složení play-off je kompletní, padl triple double a Fenerbahce má rekord

Které týmy favorizuješ na postup do závěrečného Final Four?

Nepochybuji o postupu Fenerbahce, které v souboji se Žalgirisem potvrdí pozici nejlepšího týmu základní části. Výsledek 3-0 nebo 3-1. V sériích mezi CSKA proti Baskonii a Ralu Madrid proti Panathinaikosu ale čekám vyrovnané série. CSKA předvedlo letos pár nečekaných výpadků a nepůsobí na mě tak dominantně jako v minulých sezónách. Baskonii se už uzdravil Shengelia, navíc se Final Four hraje právě na její palubovce, motivace bude obrovská. Nedivil bych se, kdyby se hrálo 5 zápasů. Rozhodne myslím výhoda domácího prostředí a dál půjde ruský celek. Panathinaikos v závěru ohromně zabral, Realu zase může chybět Llull. Dál půjde obhájce z Madridu, ale myslím, že se zapotí. 3-1 nebo 3-2. Série mezi Anadolu Efes a Barcelonou by měla být logicky tou nejvyrovnanější. A jak uvedla i velká trenérská legenda, Dušan Ivkovič, tady nebude žádný výsledek překvapením. Tipuju, že tady bude k vidění pět zápasů. Osobně trochu více věřím Barceloně.

Jak lze hodnotit výkony českých reprezentantů, Jana Veselého a Ondřeje Balvína, kteří jako jediní Češi v Eurolize nastupují?

Veselý hrál celou sezónu skvěle a nebýt operace kolene, která ho viditelně zpomalila, byl by myslím jasným favoritem na zisk trofeje MVP. Může na ni myslet i tak, ale nyní může být volba trochu otevřenější. Každopádně se sebou může být naprosto spokojen, na dosavadní parádní sezóně Fenerbahce má velký podíl. Prožil statisticky nejlepší sezónu v Eurolize, ohromně se zlepšil ve střelbě trestných hodů. V týmu Fenerbahce byl nejlepším střelcem, nejlépe doskakujícím hráčem a byl druhý v minutáži a asistencích. Z hráče, který byl lídrem hlavně v obraně, se stal jasný tahoun pod oběma koši.

Balvína jsem neviděl v akci tolikrát jako Veselého, ale z toho, co jsem spatřil si myslím, že ve své první euroligové sezóně v kariéře nezklamal. Neměl sice taková čísla jako loni v EuroCupu, občas ho trápila nevyrovnanost výkonů a i se v Gran Canarií pral pod košem s poměrně velkou konkurencí, ale v součtu z individuálního pohledu neprožil vyloženě špatný rok.

Nyní trochu přeskočme v čase. Kdo se podle tebe stane letošním vítězem Euroligy a proč?

Jako jasného favorita vidím celek Fenerbahce. Tým prohrál ze 30 zápasů jen pětkrát, doma ani jednou. Tým je skvěle poskládaný, vyvážený, navíc skvěle koučovaný. Nevidím v něm vyloženou slabinu. Navíc se na rozdíl od loňska vyvaroval jakýmkoliv výkyvům. Kdyby se o vítězi jako třeba v NBA rozhodovalo až ve finále na čtyři vítězné zápasy, myslím, že by nebylo vůbec o čem. V současném systému můžete mít jeden špatný den během Final Four a nemusíte hrát ani finále. Přesto si myslím, že si letos Fenerbahce připíše svůj druhý euroligový titul v historii klubu.

Play-off Euroligy startuje už v úterý 16. dubna a na programu O2 TV Sport z něj odvysíláme několik přímých přenosů. Nenechte si vrchol nejprestižnější a nejlepší basketbalové soutěže v Evropě ujít!

  • Play-off basketbalové Euroligy – rozpis přenosů na O2 TV Sport:
Úterý 16.4. 19:40 1. zápas ČF Fenerbahce Istanbul – Žalgiris Kaunas
Středa 17.4. 21:10 1. zápas ČF Real Madrid – Panathinaikos Athény
Čtvrtek 18.4. 18:55 2. zápas ČF CSKA Moskva – Baskonia Vitoria
Pátek 19.4. 19:10 2. zápas ČF Anadolu Efes – FC Barcelona
Pátek 19.4. 21:10 2. zápas ČF Real Madrid – Panathinaikos Athény
Úterý 23.4. 18:55 3. zápas ČF Žalgiris Kaunas – Fenerbahce Istanbul
Středa 24.4. 20:25 3. zápas ČF Baskonia Vitoria – CSKA Moskva
Čtvrtek 25.4. 19:55 4. zápas ČF Panathinaikos Athény – Real Madrid
Pátek 26.4. 20:55 4. zápas ČF FC Barcelona – Anadolu Efes

Foto: euroleague.net

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru