Svěcený o čtvrtfinále LM: Nejatraktivnější bude souboj Juventusu s Ajaxem!

Na které čtvrtfinále se ty osobně nejvíce těšíš?
Dá se říct, že se těším na tři ze čtyř. Dvojzápas Liverpoolu s Portem mi až tak atraktivní nepřijde, navíc má jasného favorita, ale můžu se mýlit. Zato se strašně těším na bitvy Ajaxu s Juventusem. Ajax totiž vnímám jako takový nový prvek mezi velikány. To, jak si poradil s Realem Madrid, ve mně vzbuzuje pocit, že by to i teď s Juventusem mohlo být hodně zajímavé. Souboj United s Barcelonou je zase bitva dvou gigantů, anglické derby mezi Tottenhamem a City je pak lákadlem samo o sobě. Zvlášť když se tak velký zápas bude hrát na novém stadionu Hotspurs vůbec poprvé.

Může podle tebe Ajax vyřadit i Juventus a odklidit tak z cesty dalšího superfavorita?

Myslím, že jo. Nejde totiž jen o samotný výsledek s Realem, ale hlavně o to, jakou hrou se v tom dvojutkání Ajax prezentoval. I když první zápas prohrál, tak předvedl výborný výkon. A v odvetě to zcela zopakoval. Co třeba předváděl Tadič, to bylo něco úžasného… Proto si myslím, že by Ajax mohl potrápit i hráče Juventusu. Může to být podobné jako proti Realu, na druhou stranu tenhle soupeř má organizovanější obranu a je tam faktor Ronaldo. To je prostě muž trofejí. Hodně tedy bude záležet na tom, zda bude svému týmu k dispozici. Podle mě je to fifty fifty. Ať už to ale s postupem dopadne jakkoli, věřím, že Ajax přispěje k tomu, že to bude krásný dvojzápas.

Může Ajax celou Champions League vyhrát?
Ano. Vede k tomu ostatně už jen pět zápasů… Když to Ajax vyhrál naposledy, psal se rok 1995 a já tehdy začínal svou profesi. O rok později jsem pak komentoval své první finále Ligy mistrů a shodou okolností šlo právě o souboj Ajaxu s Juventusem. Na penalty vyhrál Juventus, tehdejší Ajax a jeho parta kolem Litmanena ale dominovala v celé Evropě. A musím říct, že ty letošní zápasy s Realem tuhle dobu připomněly.

Ve čtvrtfinále se představí hned čtyři celky z Anglie. Který z nich má ve tvých očích k celkovému vítězství nejblíže?
Manchester City. A to už jen díky Guardiolovi, který je opravdu výjimečný trenér a manažer. Poskládal tam super mužstvo. Loni si rekordním způsobem došel pro titul v Premier League, letos zase může vyhrát hned čtyři trofeje. To by bylo něco fantastického! Navíc myslím, že kdyby si on sám mohl vybrat, kterou trofej získá, tak sáhne po té z Champions League. City jsou tak pro mě vůbec největším favoritem ze všech, hned za nimi pak Liverpool. Jürgen Klopp tam už tři a půl roku odvádí skvělou koncepční práci. Má možná nejlepšího obránce světa Van Dijka, možná i nej gólmana v podobě Brazilce Alisona. Svou roli navíc hrají i zkušenosti. Loni došel Liverpool až do finále, teď na něj čeká přijatelné Porto. Těch kroků k trofeji pak už není tolik.

A koho favorizuješ v souboji gigantů United vs. Barcelona?
To nevím. Tenhle dvojzápas je pro mě nejméně čitelný ze všech. Může to dopadnout jakkoli. Na jedné straně bude faktor Messi, na té druhé zase manažer Solskjear. Už to vypadalo, že United budou ze hry venku, odvetu s PSG zvládli ale skvěle. Vůbec si netroufám odhadnout, jak dopadnou teď s Barcelonou.

Které čtvrtfinále nabídne podle tebe nejvíce gólů?
Tipnul bych Liverpool vs. Porto. A to díky tomu, že se střetne velký favorit s outsiderem. Nejatraktivnější podívanou ale podle mě nabídne souboj Juventusu s Ajaxem. V Ajaxu totiž vidím takovou budoucnost fotbalu.

Sice předbíháme, ale které týmy si zahrají finále?
Ten pavouk je určený tak, že postupující z dvojice Tottenham – City půjde na vítěze bitvy Ajaxu s Juventusem. Tam to tedy vidím na City, z druhé větve by pak až do finále mohl projít Liverpool.

Jak dlouho potrvá, než do této fáze Ligy mistrů postoupí některý český tým?

Ty nůžky se pořád víc a víc rozevírají. I když jsou v českém fotbale lepší peníze než dřív a třeba Slavia teď vypadá hodně dobře, dostat se vůbec do Ligy mistrů bude podle mě čím dál větší zázrak. Už se totiž připravuje třetí soutěž a náznaky jsou takové, že ty nejbohatší si tu Ligu mistrů fakt uzavřou pro sebe. Už tam nebudou chtít pouštět žádné Sparty nebo Plzně. Pro týmy, jako jsou ty naše, tak zbude až ta druhá nebo třetí soutěž.

A jak vidíš souboj Slavie s Chelsea? Mohou sešívaní vyřadit i tento londýnský velkoklub?

Možné to je. Slavia vypadá konkurenceschopně i na evropské scéně, navíc Chelsea hrála ještě v pondělí s West Hamem a podle informací, co mám, nebude v Praze ani trénovat… Tím neříkám, že Slavii podcení, letí ale do Česka a i tento aspekt může hrát svou roli. Každopádně musím říct, že Slavia v této sezoně herně hodně vyrostla. Udělala obrovský krok kupředu a už jen ta zkušenost, že dokázala vyřadit historicky nejúspěšnější celek Evropské ligy, pro ni znamená hrozně moc. Navíc když mu dokázala vnutit svůj styl hry. I proto věřím, že to s Chelsea bude vyrovnaný dvojzápas.

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru