Euroliga: složení play-off je kompletní, padl triple double a Fenerbahce má rekord

Osmička je kompletní

Před 30. kolem nastala poměrně kuriózní situace. O poslední tři místenky ve vyřazovací části hrálo hned šest celků. Štěstí se nakonec usmálo na Panathinaikos Atény, Baskonii a obhájce třetí příčky z loňského ročníku Žalgiris Kaunas. Ani jeden z týmů neponechal nic náhodě a postup si uhrál sám, všichni v posledním duelu základní části vyhrály v základní hrací době. Osmý Žalgiris se navíc vytáhl skalpem úřadujícího šampiona Realu Madrid, navíc na jeho palubovce.

  • Složení dvojic pro play-off:
Fenerbahce Istanbul (1.) – Žalgiris Kaunas (8.)
CSKA Moskva (2.) – Baskonia Vitoria (7.)
Real Madrid (3.) – Panathinaikos Atény (6.)
Anadolu Efes (4.) – FC Barcelona (5.)

Play-off odstartuje 16. a 17. dubna, hraje se na tři vítězné zápasy.

Vujčičova kletba prolomena

Aténský Panathianikos se v elitní osmičce udržel i díky famóznímu výkonu Nicka Calathese. Třicetiletý rozehrávač se v souboji s Budučností dostal na 11 bodů, 12 doskoků a 18 asistencí, čímž se stal druhým hráčem v historii Euroligy, který dosáhl na ceněný triple double.

Dlouhých dvanáct let to trvalo, než někdo dokázal navázat na Chorvata Nikolu Vujčiče. Tomu se to v dresu Maccabi Tel Aviv povedlo dvakrát -v listopadu 2005 proti Gdyni (11+12+11) a o rok později proti Olimpiji Lublaň (27+10+10). „Je čest být druhý po takovém hráči. Ale ještě lepší pocit mám z toho, že jsme v play-off,“ nechal se slyšet kapitán řeckého velkoklubu.

Rekordní Fenerbahce

Jako první si zajistili účast ve vyřazovací části, do kterého půjdou z prvního místa. Hráči Fenerbahce podtrhli vydařenou základní část v posledním kole, když vytvořili nový rekord Euroligy. Turecký šampion se stal po výhře 78:75 nad Maccabi Tel Aviv prvním týmem v historii soutěže, který doma vyhrál všech 15 zápasů. Bylo to ale jen tak tak. Duel v istanbulské Ülker Areně rozhodl trojkou s klaksonem rozehrávač Kostas Sloukas.

Basketbalovou Euroligu můžete sledovat na programu O2 TV Sport, kde jsme vám přinášeli zpravidla tři přímé přenosy z každého kola základní části. Ochuzeni nebudete ani o duely v play-off a pochopitelně ani o atraktivní boj o titul ve Final Four určeném pro čtyři nejlepší týmy sezony.

Foto: euroleague.net

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru