Semifinále play-off: Preview série Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno

Zastaví Čiliak i vítěze základní části?

Marek Čiliak se po návratu z KHL ihned usadil v bráně Komety a v prvním kole play-off Tipsport extraligy přiváděl útočníky hradeckého Mountfieldu k šílenství. V celé sérii inkasoval jen čtyři branky a s úspěšností zásahů 97,08 zcela jasně ovládl statistiky čtvrtfinále. Nyní se od zkušeného brankáře čeká, že zastaví i vítěze základní části. V té totiž duo Langhamer – Vejmelka příliš nezářilo. Dodejme, že na druhé straně bude stát Roman Will, jehož statistiky z prvního kola taktéž nejsou vůbec špatné (v pěti zápasech osm inkasovaných branek, úspěšnost zásahů 93,28 %).

Liberec – jediný celek, jenž může Kometu zastavit?

Naposledy v semifinále 2017 některý z celků dokázal Brno obrat alespoň o dva zápasy. Vyrovnanou sérii Kometa absolvovala s Mountfieldem, od té chvíle ale ve čtyřech sériích ztratila jen dva zápasy. A právě Liberec by podle papírových předpokladů a názorů expertů mohl Brno znovu výrazněji potrápit. V základní části totiž na Kometu našlo recept, ovládlo tři zápasy a bodovalo ve všech čtyřech.

Tip: Užívejte si přenosy z hokejové Tipsport extraligy s balíčkem O2 TV Sport Pack!

Nejlepší přesilovka vs. nejlepší oslabení

Liberec měl v základní části druhé nejlepší oslabení a především nejlepší přesilovou hru. V početních výhodách nasázel 51 branek, úspěšnost se poté vyšplhala na 21,79 %. V play-off už přesilovka Liberce nejúspěšnější není, proti Mountfieldu totiž zazářila speciální formace Komety. Ta z šestnácti pokusů využila šest a dostala se na fantastickou úspěšnost 37,5 %. Proti ale nadále bude skvělá formace Liberce do oslabení. Mladá Boleslav měla k dispozici 18 přesilovek, proměnila ovšem jen jedinou. Liberec tak bránil s až neuvěřitelnou úspěšností 94,44 %.

Pauza od zápasového tempa znovu může hrát roli

Třinec měl oproti Plzni o pět dnů delší pauzu, Škoda navíc musela hrát sedm střetnutí. To v sérii mezi Libercem a Kometou takový zápasový rozdíl rozhodně není, Bílí Tygři absolvovali jen o zápas navíc. Zatímco ale Brno své čtvrtfinále dohrálo 23. března, Liberec k pátému utkání nastoupil o čtyři dny později. „Myslím si, že ani jedno mužstvo se nebude moct vymlouvat na to, jak byla pauza dlouhá. Oni odehráli jenom o jeden zápas navíc. Měli podobně dlouhou pauzu jako my. Myslím si, že to bude stejné pro všechny,“ uvedl pro oficiální stránky Komety obránce Ondřej Němec.

Nepřehlédněte: Semifinále play-off: Preview série HC Oceláři Třinec – HC Škoda Plzeň

Speciální motivace pro Kvapila?

Před dvěma lety pomohl Brnu ve finále porazit právě Liberec, nyní stojí Marek Kvapil na druhé straně barikády. Speciální motivaci ale podle svých slov nemá. „Že by to bylo úplně speciální, to ne. Rozhodně nebudu hrát jinak, než bych hrál proti Plzni nebo Třinci,“ podotkl Kvapil. Právě na něj a na čtyřgólového Michala Birnera ze série proti Mladé Boleslavi bude kouč Filip Pešán spoléhat. Na opačné straně má Kometa v kádru několik rozdílových hráčů. Martin Erat a Petr Holík sice neskórovali, dohromady si ale připsali sedm asistencí. Střelecky tak bude Brno spoléhat na duo z prvního útoku Zaťovič – Mueller, jenž se trefilo sedmkrát. Nejproduktivnějším hráčem byl poté překvapivě třiatřicetiletý útočník Jan Hruška, který si připsal šest bodů za jednu branku a pět asistencí.

Sledujte semifinále play-off hokejové Tipsport extraligy na programu O2 TV Sport!

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru