Slavia bude mistrem, Franz Karvinou nespasí, shodli se Pilný se Svobodou

Dokáže ve zbytku základní částí předehnat třetí Sparta druhou Plzeň?

Vašek Pilný: Klidně se to může stát. Sparta mě na jaře mile překvapuje. Dokáže vítězit i na sílu, naopak Plzeň je v útlumu. Defenzivu má pořád výbornou, v ofenzivě je to ale horší. A pět bodů náskok není nic, co by nešlo do konce ligy smazat.

Aleš Svoboda: Vyloučit se to nedá. Do konce základní části zbývá 5 kol, dalších 5 zápasů odehrají oba celky v nadstavbě. Na 10 utkání je 5 bodů relativně malý rozdíl. Nicméně do třicátého kola mají plzeňští fotbalisté o něco hratelnější los. Navíc včetně nadstavby budou podle všeho hrát z celkových 10 utkání 6x doma, kde mají nejlepší bilanci v celé lize. Trumfy tak drží v rukou Plzeň.

Sparta na jaře ještě neztratila ani bod. Co tkví za takovým zlepšením?

VP: Podle mě hodně pomohl návrat Bořka Dočkala. Tým sice zkraje jara dokázal vítězit i bez něj, po jeho příchodu se však hra viditelně zvedla. Pod jeho taktovkou zkrátka mužstvo hraje jinak. Když nastoupí, výkon celého mužstva jde rázem hodně nahoru. Spartě ale jistě pomohlo i to, že se pročistila atmosféra v klubu. A zapomenout nesmím ani na Tomáše Rosického, který na zlepšení týmu také má svou roli. Aspoň zatím to tedy Spartě vychází, tak uvidíme, jak to bude dál.

AS: Ze všeho nejvíc je to jejich víra v sama sebe. Sparťané začali věřit tomu, že kroky, které podnikli v zimě, jsou začátkem nové, správné cesty. Pomohly jim k tomu vydařená příprava i návrat Bořka Dočkala. Výsledkem je, že zatímco loni na jaře Sparta ztrácela zápasy, ve kterých vedla, letos na jaře už letenští třikrát vyhráli, přestože dostali gól jako první.

Kdy Letenští klopýtnou poprvé? Nebo je v jejich silách završit jarní část základní části beze ztráty?

VP: Zápasy v Boleslavi a doma se Zlínem by sparťané měli zvládnout, v derby už ale klopýtnou. Slavia hraje momentálně jasně nejlepší fotbal v Česku, má patřičné sebevědomí a daří se jí i Evropské lize. Pro Spartu bude navíc derby o to složitější, že se hraje v Edenu.

AS: Hned sobotní zápas v Boleslavi nebude jednoduchý. Stejně jako Sparta, ani Středočeši na jaře neprohráli. A to hráli s Plzní, s Jabloncem, nebo na Baníku. Navíc ve 28. kole čeká sparťany prestižní derby, k tomu na trávníku sešívaného rivala. A to bude ten nejtěžší test.

V čele ligy je Slavia s devítibodovým náskokem na druhé místo. Je tedy o titulu už rozhodnuto?

VP: Uvidíme, co s tím provede nadstavbová část. V tuto chvíli má však Slavia na Plzeň náskok devět bodů i lepší vzájemný zápas, takže ten rozdíl je de facto desetibodový. Podle mě jsou Slavia i trenér Trpišovský natolik zkušení, že už tohle neztratí.

AS: Devět bodů náskoku je krásných. Ale stále se bavíme o dalších 10 zápasech, které vršovičtí musí odehrát. Do konce základní části nemají úplně snadný los. Plus dalších 5 těžkých zápasů během nadstavby. K tomu kumulující se únava díky úspěchu v Evropské lize. Ale vzhledem k tomu, že jsem Slavii tipoval na mistra před sezónou i po podzimu, musím zůstat konzistentní. Věřím, že Slavia titul získá. Ale program má náročný a bude muset prokázat, že zdvojené posty nemá pro nic za nic. A i ti hráči, kteří nepatří do základu v těch nejprestižnějších zápasech, budou muset potvrdit svoji kvalitu, jako se jim to dařilo dosud.

Co by se muselo stát, aby Slavia titul nakonec nezískala?

VP: To by musela prožít nějaký úplný kolaps. I když má náročný program, díky širšímu kádru se jí daří vítězit. Opravdu tak nevím, co by se muselo stát, aby titul nezískala. To by snad musela hrát v šesti lidech…

AS: Muselo by dojít ke kumulaci mnoha faktorů, které by hráli proti Slavii. Nešťastné prohry, úspěšné série soupeřů, zranění opor, případně nějaké události, které by narušily vnitřní jednotu a sílu týmu. Paradoxně by mohl ublížit i překvapivý postup přes Chelsea do semifinále Evropské ligy.

Slávisté došli i do čtvrtfinále Evropské ligy. Mohou v něm vyřadit slavnou Chelsea?

VP: Při vší úctě ke Slavii, asi ne. Vždyť Chelsea je úplně jiný level. Už se Sevillou měli slávisté dost štěstí, navíc Chelsea je ještě někde jinde. Pro Slavii to bude konečná.

AS: Nejprve je třeba říct, že jde o parádní úspěch. A Slavii se sluší už nyní pogratulovat. A přál bych ji, aby evropská pohádka pokračovala. Nicméně nyní přijde souboj s opravdu těžkou váhou, navíc doplněný těžkým derby zápasem, který hraje Slavia mezi oběma pohárovými duely. Předpokládám, že dál už Slavia neprojde. Na druhou stranu musím přiznat, že jsem ji nevěřil už před dvojutkáním proti Seville… Po prvním zápase už ano, ale že to bude taková kovbojka, jsem rozhodně nehádal 🙂

V útlumu je Plzeň. Jedná se o náhodu, nebo Viktorii čeká ústup ze slávy?

VP: S rozpočtem nemůže Plzeň Slavii ani Spartě konkurovat, tak se to tam snaží dělat trochu jinak. Podle mě ale malinko zanedbali obnovu kádru, někteří hráči jsou za zenitem. Hlavně jim to ovšem drhne vepředu. Defenzivu mají pořád nesmírně kvalitní, s dáváním gólů už to ale tak slavné není. Co jsem se koukal do statistik, tak hráči Viktorie i dost málo střílejí na bránu. To s tím samozřejmě souvisí. Když to Plzeň neumlátí na 1:0, tak má často problém.

AS: Útlum bych bral jako relativní. Ano, prohrála teď dvakrát venku, z čehož byla jednou jasně horším týmem. Ale současně se bavíme o celku, který doma ze 36 možných bodů získal hned 34. A porazil Slavii i Spartu. A v těžké skupině Ligy mistrů získal fantastických sedm bodů, a udělal letos spolu se Slavií českému fotbalu skvělou reklamu.  V Plzni vědí, kudy běží zajíc, jak se v Česku říká. A uvědomili si, že bez určitého okysličení kádru mladou a pro Plzeň méně obvyklou krví, to dál jít nemusí. Neměl bych o ně ve střednědobém a dlouhodobém horizontu strach.

Jak dopadne boj o záchranu? Dokáže Franz Straka zachránit poslední Karvinou?

VP: Myslím, že ne. Karviné se podle mě úplně nepovedl tah s trenérem Hrnčárem, v jehož době tam vzniklo takové podivné složení mančaftu. Ten tým asi netáhne za jeden provaz a podle mě už Karviná sestup neodvrátí. Uvidíme, kdo půjde do baráže. Hodně namočená je tam Dukla, i od Bohemky jsem čekal mnohem víc.

AS: Odstup Dukly i Karviné se natahuje, minimálně baráži se zřejmě nevyhne ani jeden z nich. A zdá se být nevyhnutelnou věcí, že právě mezi pražským a slezským týmem se rozhodně o přímém sestupujícím. Pokud bychom se měli věnovat Karviné, kouč Straka bude mít strašně těžkou práci. Už jen proto, že se tým přes zimu poměrně dost pozměnil. Což bylo podle gusta tehdejšího kouče Hrnčára. Straka je teď v pozici, že má tým, který si nepostavil, který si sám na sebe teprve zvyká, a který na mě působí docela nesourodě. V žádném případě mu nezávidím. Bude muset ukázat nejen tvář zkušeného motivátora, ale i velkého stratéga, aby mohla Karviná hrát ligu i v příští sezóně.

František Straka

A kdo je podle tebe na jaře zatím nejlepším hráčem FORTUNA:LIGY?

VP: Mně se strašně líbí Tomáš Souček. Pro Slavii je nepostradatelný člen týmu a kromě zápasu v Příbrami, kde nemohl hrát kvůli žlutým kartám, naskočil snad do všech zápasů sezony. Podle mě je jasně nejlepším hráčem celé ligy.

AS: Otázku si s dovolením trochu ohnu. A spíše než o nejlepším hráči bych raději mluvil o tom pro mě nejužitečnějším. A tím je v mých očích liberecký Libor Kozák. V šesti zápasech stihnul 4 góly a přinesl to, co libereckému celku chybělo na podzim nejvíce: efektivita, větší tah na branku a vyšší kvalita v zakončení. Liberec tak může nadále myslet na první šestku a třeba i na evropské poháry, což je cíl, který si před začátkem předsevzal.

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru