Rallye deseti tisíc zatáček na O2 TV Sport. Piloti WRC předvedou své umění na Korsice

Ve Švédsku se museli elitní světoví jezdci vypořádat se zledovatělými tratěmi lemovanými sněhovými bariérami, v mexických horách si vyzkoušeli jízdu na drsné šotolině. S návratem do Evropy na ně čekají zase úplně jiné podmínky. Na Korsice absolvují první asfaltovou zkoušku v sezoně.

Téměř 350 měřených kilometrů a celkem čtrnáct rychlostních zkoušek. Takový je harmonogram letošní rallye na krásném středomořském ostrově. Ovšem pozor! Aby byly rychlostní zkoušky ještě atraktivnější, většina tratí má pro letošní ročník zcela novou podobu. Z loňského itineráře zůstalo jen asi dvacet procent.

Klíčem k úspěchu je preciznost a nastavení vozu

Jestli je Korsická rallye něčím typická, pak jsou to nekonečné klikaté a úzké silnice zakousnuté do horských svahů. Ne nadarmo se jí přezdívá rallye deseti tisíc zatáček. „Může se zdát, že jde o jednu z nejpomalejších soutěží, ale ve skutečnosti není tak pomalá. Žádná rovinka, jedna náročná zatáčka za druhou, přitom pořád cítíte tu nejvyšší přilnavost vozu,“ říká úřadující světový šampion Sébastien Ogier, který už tady dokázal dvakrát vyhrát.

Na Korsice je každá chybička nemilosrdně potrestána. Preciznost a vytrvalost – bez těchto aspektů nemají jezdci šanci na dobrý výsledek. Při podmínkách, jaké na středomořský ostrově panují, je naprosto klíčové správné nastavení vozu. „Při špatném nastavení se může stát Korsika opravdovou noční můrou. Chytnete špatný rytmus a je zle. Když ale všechno funguje, jak má, tak si ten tanec na silnici užíváte. Levá, pravá, levá pravá, pořád dokola, žádná stereotypní rovinka,“ vyhlíží start Fin Esapekka Lappi.

Slavný závod známý také jako Tour de Corse je výzvou i pro spolujezdce, kteří si prakticky neodpočinou. „Erzety jsou neúprosné, je tady velmi málo rovinek, takže hlavu máte vlastně pořád dole. Korsika je krásný ostrov, ale my z něj moc nevidíme,“ podotkl Sebastian Marshall, navigátor britského pilota Chrise Meekeho.

Šampion vrací úder

V předchozím závodě v mexické výhni stanul na nejvyšším stupínku Francouz Sébastien Ogier. Premiérovou zaoceánskou misi v sezoně ovládl s půlminutovým náskokem před Estoncem Ottem Tänakem z Toyoty, lídrem průběžného pořadí. Třetím místem se blýskl Brit Elfyn Evans s Fordem.

Pětatřicetiletý Ogier, jenž v Mexiku jako první soutěžák v historii překonal hranici 2000 bodů, po návratu k Citroënu vyhrál dva ze tří letošních závodů a svým rivalům vyslal jasný vzkaz, že i v novém týmu a s novým vozem hodlá zaútočit na obhajobu titulu. Nechá ze sebou všechny své soupeře i na Korsice?

Z atraktivního čtvrtého podniku seriálu WRC můžete na O2 TV Sport sledovat sobotní jedenáctou rychlostní zkoušku, v neděli pak v přímém přenosu odvysíláme ještě závěrečnou power stage.

Foto: WRC

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru