Seemanová v České uličce: Rok 2018 byl rokem zázraků. Kolik jako plavkyně vydělává?

„Bylo to neuvěřitelné. Člověk si to tam tolik neuvědomuje, až na tiskovce, kde jsem vedle sebe měla tenistky nebo Ester Ledeckou, jsem z toho byla úplně mimo. Je strašně krásné stát vedle tak úspěšných sportovců,“ vrátila se Seemanová do prosince, kdy na slavnostním galavečeru při vyhlašování výsledků ankety Sportovec roku 2018 převzala ocenění pro největší sportovní naději.

O tom, že se jednou postaví na pódium, kam se dostanou jen ti nejlepší, prý vždy snila. Titul Junior roku jí připadl za zcela mimořádně vydařený rok. Na letní olympiádě mládeže v Argentině přidala ke dvěma zlatým medailím ještě jeden bronz, pokořila české kraulařské rekordy a na dospělém mistrovství světa se blýskla šestým místem.

„Byl to rok zázraků. Přitom první tři měsíce jsem kvůli mononukleóze vůbec neplavala, postava i výkonnost šly o dost dolů. Byla jsem na tom hůře i po psychické stránce, zase jsem se ale zlepšila ve škole,“ zavzpomínala ještě osmnáctiletá plavkyně, kterou letos čeká maturita.

Už jste viděli? Spilková v České uličce: Postup na LPGA Tour? Chci skloubit golf s osobní spokojeností

Další zastávka? Olympiáda v Tokiu!

Zisk cenných kovů v Argentině, kde podle svých slov udělala sladkou tečku za juniorskými léty, řadí stejně vysoko jako účast na své první seniorské olympiádě v brazilském Riu 2016. „Tam se mi sice nevedlo podle mých představ, nicméně už jen to, že jsem se tam kvalifikovala, byl pro mě obrovský úspěch,“ podotýká Seemanová.

Během velkého sportovního svátku na sebe tehdy neupoutala pozornost jen jako nejmladší členka české výpravy. Na jedné z pláží v Rio de Janeiru společně se svými reprezentačními kolegy a kolegyněmi natočili povedený videoklip ve stylu Pobřežní hlídky. „Nečekali jsme, že bude mít takový ohlas. Z původně malého nápadu vzniklo skvělé video. Byli jsme překvapení,“ prozradila.

Rodačka z Prahy pochopitelně nechce chybět ani na další olympiádě, kterou příští rok uspořádá Tokio„Tam se chci samozřejmě dostat. Mám ale i spoustu dalších, možná miniaturních, ale pro mě důležitých snů. Na ty snad dojde poté,“ přeje si.

Také čtěte: Paska: Některým agentům říkám obchodníci se zeleninou. Má nového Rosického?

Na profesionální dráhu se zatím nechystá

Zanedlouho devatenáctiletá sportovkyně se v České uličce pustila do srovnání plavání u nás a v zahraničí. V čem jsou podle ní hlavní rozdíly? „Určitě v podmínkách, musíme se o bazén dělit s veřejností. Máme málo bazénů a hlavně plaveckých drah. Řešíme to výjezdy na soustředění, prakticky vždy, když mám ve škole prázdniny, někam odjedeme,“ prozradila.

Řeč přišla i na finanční stránku věci. Málokdo asi dokáže odhadnout, kolik taková plavkyně na sezonu potřebuje, aby dokázala zajistit bezproblémový chod a všechno s tím spojené. „Každou sezonu je to jiné, nicméně pohybuje se to kolem částky 200 tisíc. Dělají to hodně soustředění, pronájem bazénů, práce fyzioterapeutů a tak,“ vyjmenovala Seemanová nejnákladnější položky v rozpočtu.

Sama zatím nevydělává žádné velké peníze. „Dostávám symbolickou výplatu. Ještě nejsem profesionální sportovkyně a ani minimálně dalších pět let to neplánuji. Je tady totiž možnost, že půjdu studovat do Spojených států, kde studující člověk nemůže být zároveň profi sportovcem,“ poodhalila své plány nadějná česká plavkyně.

Celý díly České uličky s Barborou Seemanovou můžete na O2 TV Sport zhlédnout v některé z repríz v následujících dnech. Více dozvíte v našem TV programu.

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru