Honza Homolka: S výběrem expertů to byla trefa do černého!

Jak bys vlastně popsal svůj vztah k hokeji?
I když jsem dřív komentoval hlavně fotbal, také hokej byl pevnou součástí mého života. Sledoval jsem ho už odmala a vypisoval si i různé statistiky. To z fotbalu ne, toho jsem měl dost, když jsem ho sám aktivně hrál. Hokej byl ale mou srdeční záležitostí. Takové moje dítě, které jsem miloval.

Nakonec ses stal hokejovým šéfem O2 TV Sport. Jak se ti to podařilo?
Když se loni v létě řešila práce a složení hokejové redakce, měl jsem celkem jasnou vizi. Přišel jsem za Markem Kindernayem (ředitel O2 TV Sport) s několika popsanými papíry, jak bych tu chtěl hokej dělat. A on řekl, tak jo, půjdeme do toho! Už tehdy jsem věděl, kteří lidé jsou na to fakt dobří. A myslím, že jsem se v nich nespletl.

Bereš to jako životní výzvu?
Ony se ty věci v životě nabalují. Co je životní výzva? Pro mě to nejdřív byla práce v médiích, pak komentovat z kabiny, pak českou ligu přímo na stadionu, poté Ligu mistrů… Hokej je tak pro mě v tomhle směru třeba životní výzva devět nebo dvanáct. Ale v té hierarchii je teď logicky nejvýš.

Jak organizačně náročné to pro tebe je?
Musím říct, že mi nesmírně pomáhá, že je tady Tomáš Zetek. U něj vím, že když si v pondělí řekneme co a jak, tak to ve středu prostě bude hotové. Navíc má kontakty ze svého dřívějšího hokejového působení a hodně mi to všechno ulehčil.

Tomáš pracoval jako tiskový mluvčí Sparty. Musel jsi ho hodně přemlouvat?
Já se s Tomášem znám už dlouho, shodou okolností jsme oba studovali Vyšší odbornou školu v Praze. Byli jsme tak v častém kontaktu. Věděl jsem, jakým stylem pracuje, takže byl pro mě od začátku priorita. Bylo jasné, že třeba Libor Basík bude komentovat nebo že se Richard Tesař stane reportérem, taky bylo ale třeba sehnat člověka, který je přímo z toho hokejového prostředí. Zkrátka někoho, jako je Tomáš! Má neskutečné zapálení pro nové věci. Bylo mi jasné, že když má přijít někdo zvenku, musí to být v první řadě on.

A jak náročné bylo získat do týmu Honzu Velarta, který předtím komentoval pro NOVA Sport?
Tohle šlo hodně za Markem (Kindernayem), který ho poznal právě na Nově. I na mém seznamu potenciálních posil z této televize byl však nejvýš. Přišel mi tam z komentátorů NHL takový nejpružnější a nejkreativnější. Jsem moc rád, že tady je.

Co bys řekl k reportérům Richardu Tesařovi a Tereze Kubíčkové?
Richard tady byl už předtím. K hokeji vždycky inklinoval, navíc ho mám rád. Je takový učenlivý a nenaštve se, když mu člověk něco řekne. To je vlastnost, která se už dneska příliš nevidí. No a Terezu znám nějakých devět let. Shodou okolností se mihla na Eurosportu a já byl u jejího prvního přenosu. Od začátku mi byla sympatická. Má správně prořízlou pusu a myslím, že sem dobře zapadá (směje se). Celkově musím říct, že si nelezeme na nervy a že hlavně dobře fungujeme jako jeden tým.


Na co nejvíc jsi byl zatím během sezony hrdý?
Nerad bych vyzdvihoval jednu věc. Pro mě je důležité, že svou práci děláme rádi a naplno. Že se každý den můžeme sami sobě podívat do očí. Hokejová redakce je v O2 TV Sport nová, ale když naše přenosy poměříte s jinými u nás nebo ve světě, jsou podle mě naprosto srovnatelné. Inspirujeme se NHL. Máme jasnou představu, kudy bychom chtěli jít. A taky musím říct, že jsme měli šťastnou ruku při výběru expertů. S nimi to podle mého byla trefa do černého.

Také ohlasy jsou na ně vesměs jenom pozitivní…
Je to pecka! Třeba Kuba Koreis to chtěl vždycky dělat a je to na něm vidět. Pochválit ale musím každého z nich. Navíc se skvěle doplňují. Přemýšlivý Roman Málek coby brankář, extraligová legenda Petr Ton, hvězda z NHL Jirka Tlustý a právě Kuba, který je v roli experta stejně zarputilý, jako když sám ještě hrával. Mám radost z toho, jak k tomu všichni přistupují a jak si zatím vedou. Složili jsme skvělou partu.

Koho z nich bylo nejtěžší zlanařit?
Asi nikoho. S každým z nich jsem se dohodl poměrně rychle, až jsem z toho byl sám překvapený. Bylo na nich vidět, že to prostě chtějí dělat. I oni byli ze začátku samozřejmě trochu nervózní, ale zhostili se toho na výbornou. Ukázali, jací to jsou profíci.

Všechny přenosy Tipsport extraligy se dělají přímo ze stadionu. Byla to tvá priorita?
Původně se plánovalo, že by se páteční přenos dělal odsud ze studia. Nakonec jsem ale rád, že všechno probíhá na stadionech. My i diváci jsme tím pádem mnohem víc vtaženi do hry. Věřte mi, že je úplně jiné komentovat od střídaček a odněkud z kabiny. Vždycky jsme tak v centru dění a to samozřejmě platí také pro play-off.

Zatímco Libor Basík, Honza Velart i Tomáš Zetek komentují, ty spolu s Honzou moderuješ ze studia. Proč sis vybral právě tohle?
Ono to tak nějak vykrystalizovalo. Když jsme řešili, jak si rozdělíme role, bylo jasné, že se někdo bude muset zhostit pozice moderátora. Jako kápo jsem se toho ujal já i za cenu toho, že se prostě ztrapním (směje se). Ale netrvalo dlouho a začalo mě to rychle bavit, našel jsem se v tom. Navíc mám skvělého parťáka v Honzovi Velartovi, protože jeden člověk to celou sezonu sám neutáhne. Každopádně jsem moc rád, že fotbal komentuji a v hokeji jsem moderátorem. Oboje mě hrozně baví. A nesouhlasím s názorem, že by člověk neměl dělat fotbal i hokej. Na sobě vidím, že to jde a že se to nijak netluče. Vždyť v minulosti byli tací, kteří oba tyto sporty i vrcholově hráli! Když člověk nedělá žádnou jinou práci, může s tím množstvím informací, které dneska má, fotbal i hokej v pohodě usledovat. Troufám si říct, že o obou těchto sportech vím opravdu dost. Pozorně jsem je sledoval už jako kluk a sleduju je i dál.

V pondělí začalo čtvrtfinále play-off. Co pro tebe tato část soutěže znamená?
To je úplně jiná liga a každý hokejista vám to potvrdí. Například Kuba Koreis vám řekne, že jestli mu něco po skončení kariéry schází, tak právě to, že v životě už nemá žádné play-off. Právě v něm se totiž ukáží pravé charaktery hráčů. Mě osobně pak hlavně těší, že budeme vysílat každý hrací den. Bude to stejné jako v předkole. Jeden zápas připadne nám, jeden České televizi. Kdo má O2 TV, tak může vidět úplně všechna utkání. To je neskutečný servis, který tu v play-off ještě nikdy nebyl! A myslím, že by si toho měli lidé vážit. Cestování bude na nás asi trochu moc, přece jen děláme hokej v šesti lidech. Ale musíme k tomu přistoupit stejně jako hráči. Tedy na krev!

Kdo je ve tvých očích největším favoritem na celkové vítězství?
Největším favoritem je podle mě Liberec. Má čtyři vyrovnané lajny, skvělého brankáře i výborné přesilovky. Navíc bude každou sérii začínat doma, kde je extrémně silný. Nejlepšího hráče soutěže má sice Plzeň v Milanu Gulašovi, ale tam je to hlavně o jedné formaci, v níž se může někdo zranit. Celkově mi Plzeň přijde taková křehčí, Bílí Tygři mají silnější mužstvo.

Co Kometa Brno, jež bude útočit na zlatý hattrick?
Šanci určitě má, ale těch změn tam podle mě proběhlo až moc. Vzali Tomáše Plekance, který tam ale sehrál jen pár zápasů, pak ten zkrat Martina Erata… Na poslední chvíli sice dorazil Marek Čiliak, který Kometě vždycky zavře bránu, jenže i tam je to hlavně o jedné lajně dávající góly. I proto si myslím, že Kometu už letos v play-off někdo nachytá. Třeba ve finále právě Liberec.

Velkým zklamáním jsou Pardubice. Co říkáš na to, jakou sezonu prožívají?
Podle mě si o něco takového koledují už deset let. Od té doby, co je opustil pan Kusý, to tam jde každým rokem dolů. On tam vybudoval český Hockey Town, který už je ale pryč a klub teď ztrácí svoji identitu. Když vyměníte třikrát trenéry, tak už asi pravá ruka neví, co dělá levá. Ono všechno má svůj vývoj. Podívejte se na Slavii. I ta byla před třinácti lety na vrcholu, pak už to ale bylo jen horší a horší. Každou sezonu se to tam nějak lepilo, šlo se na hranu, a letos už se tým ani nedostal do play-off první ligy. Když děláte něco v hokeji špatně, často se to nejvíc projeví tak za pět nebo deset let.

Spadnou podle tebe Pardubice o soutěž níž?

To je těžké říct. Nevíme, s kým budou hrát v baráži ani jaké bude jejich rozpoložení. Pokud by měl ale  sestoupit někdo z extraligy, tak Pardubice jsou určitě největším kandidátem.

A co říkáš na trápení Sparty? Kde je podle tebe zakopaný pes?

Těžko soudit, ale když se zpětně podívám na tu jejich hru… Měla Sparta vyloženého střelce? Měla silné přesilovky? Čím tedy vůbec měla být tak dobrá? Podle mě se tam zkrátka sešlo hodně věcí dohromady. Před nějakými pěti šesti lety měla Sparta nabitý tým, který měl extraligu jednoznačně vyhrát. Tenkrát se sázelo na zkušené borce, trenéři ale jako by zapomněli implantovat do týmu každou sezonu dva hráče z vlastní líhně. Nakonec tam tedy vznikla taková podivná směsice hokejistů, kteří s tím klubem nemají de facto nic společného. Řekl bych, že je to podobný problém jako u Pardubic. Ta ztráta svého DNA zní jako klišé, ale ono tak prostě je. Klubismus už je dneska sice trochu pasé, ale i kdyby ten hráč strávil ve Spartě jen čtyři roky, měl by za tu dobu lízat pro tým led. A je otázkou, jestli to tak je.

NEPŘEHLÉDNĚTE:
Honza Homolka: Komentování je pro mě droga, o kterou bych nechtěl nikdy přijít

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru