Čtvrtfinále play-off: Preview série HC Škoda Plzeň – HC Olomouc

Aktuální forma

Základní část rozhodně ve větší pohodě ukončovala Olomouc, která si díky sedmi výhrám v řadě zajistila poměrně nečekanou přímou účast ve čtvrtfinále. Jinak je ale forma v rámci posledních deseti zápasů téměř totožná. Plzeň zvládla šest utkání, Olomouc sedm.

Vzájemné zápasy z letošní sezóny

Ve vzájemných zápasech na tom byla překvapivě lépe Olomouc. Letos zvládla tři zápasy, z toho jeden po samostatných nájezdech. Při porážce ovšem Mora neskórovala a platí, že vzájemné zápasy těchto dvou mužstev příliš branek nenabízejí. Letos padlo ve čtyřech duelech jen čtrnáct branek.

Přesilové hry a oslabení

Právě tento aspekt hry by mohl být v tomto čtvrtfinále rozhodující. Plzeň má totiž vynikající přesilovky a ještě lepší oslabení. Škoda hrála 232 přesilových her a zužitkovala jich 46, dostala se téměř ke dvaceti procentům. Olomouc odehrála pouze 195 přesilovek a skórovat dokázala dvaatřicetkrát. Ještě větší rozdíl je ale v oslabení. Plzeň hrála 227 oslabení, inkasovala ale jen patnáct branek a s úspěšností téměř 94 procent v tomto ohledu neměla konkurenci. To Mora hrála v oslabení 203krát, ze své sítě ale lovila 39 puků. Úspěšnost ubránění oslabení je tak jen něco málo nad 80 procent.

Tip: Sledujte zápasy hokejové Tipsport extraligy s balíčkem O2 TV Sport Pack!

Srovnání brankářů

Dostane přednost zkušenost, nebo mládí? Takovou otázku nyní řeší v Olomouci. Pětadvacetiletý Jan Lukáš totiž odchytal 22 utkání a vedl si skutečně fantasticky. V průměru inkasoval 2,34 branek na utkání a jeho průměr dosáhl skvělého procenta – 92,32. V posledních šesti zápasech navíc inkasoval jen šest branek a vychytal šest výher. Zdá se tedy, že Branislav Konrád by mohl zůstat jen na lavičce. Na opačné straně bude zcela jistě Dominik Frodl. Ten měl absolutně nejlepší průměr inkasovaných branek na utkání (1,89) a v úspěšnosti zásahů (92,84 %) dosáhl na druhou pozici. Ve čtvrtfinále tak půjde především o souboj gólmanů.

Hráči, kteří mohou rozhodnout

Jak jsme uvedli výše, právě výkon gólmanů by mohl být rozhodující. Plzeň se ale bude spoléhat i na svého kapitána, Milan Gulaš se s třiceti góly stal nejlepším kanonýrem a s dvaašedesáti body nejproduktivnějším hráčem. Rozhodujícím prvkem může být i Jan Kovář, jenž zapsal 33 bodů a taktéž patřil mezi nejlepší. Olomouc bude spoléhat na velezkušeného Zbyňka Irgla, který spolu s Janem Knotkem zaznamenal třicet kanadských bodů.

Nenechte si ujít čtvrtfinálovou bitvu mezi HC Škoda Plzeň a HC Olomouc. První utkání startuje již v pondělí, přímý přenos na O2 TV Sport sledujte od 18:45 hodin!

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru