Předkolo play-off: Preview série HC Vítkovice Ridera – HC Sparta Praha

Aktuální forma

Aktuální forma není dle posledních deseti zápasů ani na jedné straně. Oba celky sice zvládly své poslední střetnutí, z dlouhodobějšího hlediska ale o formě rozhodně hovořit nemůžeme. Vítkovice zvládly z posledních deseti zápasů jen čtyři, navíc všechny doma. Pražané se radovali pětkrát, hned dvakrát ale zápas muselo rozhodnout nastavení.

Vzájemné zápasy z letošní sezóny

Až na poslední vzájemný zápas dominovaly Vítkovice. V posledním střetnutí nedokázaly vstřelit branku, jinak ale získaly hned devět bodů s pozitivním skóre 11:8. Pro Vítkovice hraje i statistika z dlouhodobého hlediska. Od sezóny 2016/17 vyhrála Sparta pouze dva vzájemné duely, to Vítkovice hned deset.

Nepřehlédněte: Předkolo play-off Tipsport extraligy na O2 TV Sport! Které zápasy vás neminou?

Přesilové hry a oslabení

S přesilovou hrou mají Vítkovice dlouhodobý problém. V sezóně hrála Ridera 226 přesilových her, vytěžila ale pouze dvaatřicet branek. Stejný počet gólů zaznamenala i Sparta, odehrála ovšem o 35 přesilových her méně. V oslabení je na tom lépe tým s výhodou domácího prostředí. Vítkovice inkasovaly jen 29 branek z 210-ti oslabení, celkově se tak dostaly na 86,19 %. To Sparta šla do oslabení 222krát a dostala přitom 38 branek. Procentuálně tak ubránila „pouze“ 82,88 % přesilových her soupeře.

Tip: Sledujte zápasy hokejové Tipsport extraligy s balíčkem O2 TV Sport Pack!

Srovnání brankářů

Patrik Bartošák neměl letos konkurenci. V průměru inkasoval 2,17 branek na utkání, s úspěšností zásahů se ale dostal na fantastické číslo 93,53 %. Velmi dobře si ale vedl i Matěj Machovský. Jeho čísla jsou následovná – 2,48 branek na utkání a 91,74 % úspěšnost zásahů.

Hráči, kteří mohou rozhodnout

Právě na Patrika Bartošáka se budou spoléhat Vítkovice. V posledních kolech sice neprožíval ideální období, ostravský celek se ale na něj může dlouhodobě spolehnout. V obraně bude hrát prim Jan Výtisk, nepřekvapivý vítěz Radegast Indexu. V útoku bude sázet kouč Jakub Petr na Ondřeje Romana, jenž posbíral 40 kanadských bodů a v produktivitě obsadil solidní osmé místo. Sparta po odchodu Petra Vrány chtěla sázet na Robertse Bukartse, nyní ale více očekává od Jaroslava Hlinky, jenž v posledním utkání základní části vstřelil dvě branky. Na modré čáře poté bude stát Kanaďan Jeremie Ouellet-Blain a kouč Uwe Krupp doufá, že mu to bude v předkole pálit podobně jako v základní části.

V úterý pokračuje série předkola play-off Tipsport extraligy mezi Vítkovicemi a pražskou Spartou. Přímý přenos na O2 TV Sport startuje v 16:45 hodin!

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru