Obrat v derby z 1:0 na 0:1, Sparta zlomila liberecké prokletí. Pět událostí 23. kola FORTUNA:LIGY

Sparta po sedmi letech uspěla pod Ještědem

Když si sparťané v dubnu 2012 odváželi z Liberce tři ligové body, tak určitě netušili, že to bude na dlouhou dobu naposledy. V následujících šesti duelech nedokázali pod Ještědem vyhrát ani jednou. Dočkali se až nyní. Na zlomení prokletí jim stačil jediný gól, o který se postaral netradiční střelec. Stoper Costa se v lize trefil po třech letech.

Druhým hrdinou letenského celku byl gólman Nita. V závěru dokonce vychytal penaltu domácího Kozáka. „Dlouho jsem neviděl hrát Spartu tak defenzivně,“ povzdechl si nad ztrátou bodů kouč poraženého Slovanu Zsolt Hornyák. „Musím říct, že je to šťastná výhra. Nicméně i takové se někdy narodí a počítají,“ kontroval jeho protějšek Zdeněk Ščasný. Letenští zůstávají na jaře stoprocentní.

Mistr vrátil Jablonci podzimní debakl

Pokusit se minimálně na den dotáhnout bodově na vedoucí Slavii a zároveň oplatit soupeři předchozí porážku. S takovým plánem šla mistrovská Plzeň do souboje s Jabloncem. Severočeši v září účastníka základní skupiny Ligy mistrů doma na Střelnici doslova přejeli. Byli jasně lepší ve všech směrech a výsledkem byla výhra 3:0. Viktoriáni ale v odvetě přispěchali s odplatou.

Nebyla to z jejich strany žádná hitparáda, to určitě ne, ale tři body jsou tři body. V prvním poločase je vystřelil jediným gólem zápasu záložník Roman Procházka. „Nebyla to žádná oku lahodící podívaná, hlavní je vítězství. Druhý poločas jsme to ukopali a ubránili,“ přiznal střelec. Jablonec i přes solidní výkon podruhé za sebou prohrál na hřišti soupeře 0:1.

Pořiďte si O2 TV Sport Pack a užívejte si zápasy FORTUNA:LIGY v multidimenzi!

Video výrazně promluvilo do derby

V našem výběru nemůže pochopitelně chybět ani vršovického derby mezi Bohemians a Slavií. Vyvolalo spoustu emocí a ještě dlouho se o něm bude mluvit. Za vším stojí situace z prvního poločasu, ke které došlo na ligových trávnících od zavedení videa vůbec poprvé. Co se stalo?

Zatímco domácí se radovali z vedoucího gólu, sudí Královec zamířil k monitoru, aby na popud videorozhodčího přezkoumal moment, který celé akci předcházel. A jeho verdikt byl jasný: trefu klokanů odvolal a nařídil proti nim penaltu! Video ukázalo, že Krch ve vápně fauloval slávistu Masopusta. Souček se z puntíku nemýlil a místo Bohemians šla do vedení favorizovaná Slavia. Ta si nakonec odvezla o dvě tramvajové zastávky dál do Edenu hladkou výhru 3:0.

„Je to nepopulární rozhodnutí, pro veřejnost nepochopitelné. Ale bohužel jsme s tím v dané chvíli – podle protokolu, který je daný od FIFA – nemohli nic jiného udělat,“ nechal se po utkání slyšet rozhodčí Královec. „Za mě je tohle destrukce fotbalu,“ čertil se kouč klokanů Martin Hašek. „Prožili jsme si radost, emoci a najednou jsme prohrávali. To pro nás byla strašně moc velká negativní síla, se kterou jsme si nedokázali poradit,“ dodal.

Také čtěte: Titul vyhraje Slavia, mají jasno fotbalové tváře O2 TV Sport. Koho vidí na sestup?

Matoušek zase řádí

Už v předchozím duelu v Olomouci o sobě dával vědět, jenže stejně jako celá Příbram vyšel naprázdno. O týden později vstoupil Jan Matoušek ve velkém stylu do záchranářského souboje proti Karviné. Stačilo mu pouhých 63 vteřin, aby si připsal první gól od návratu ze Slavie. Dvacetiletý ofenzivní univerzál přitom naplno ukázal své přednosti. Přelstil hned trojici obránců a následně pokořil i brankáře.

Potvrdil, že na stadionu u Litavky se mu prostě daří. „Mám pět ligových gólů a všechny jsem vstřelil zde. Ukazuje se, jak moc mi zdejší prostředí sedí, že jsem tady už hodně zápasů odehrál,“ svěřil se šťastný střelec po důležitém duelu, který Středočeši vyhráli 2:1.

Padesát zápasů nic, teď dva góly najednou

Do utkání na Dukle odehrál v nejvyšší soutěži přesně padesát zápasů, v nichž se mu ale ani jednou nepodařilo skórovat. Na Julisce ale olomoucký Lukáš Kalvach čeká na ligový gól konečně zlomil. Do střelecké listiny se zapsal hned dvakrát a zejména jeho druhý zásah v nastaveném čase, kdy završil výhru Sigmy 4:0, stála za to. Brankáře Dukly zaskočil nápaditým a elegantním obloučkem.

„Je to příjemné, nejdůležitější ale je, že jsme to zvládli. Byl jsem rád za ten první gól, že byl ten druhý, to byla taková třešnička v tomhle zápase,“ prohlásil třiadvacetiletý záložník, který se výraznou měrou podílel na třetím tříbodovém zisku svého týmu v řadě.

Už jste viděli? Jeden na jednoho s Danielem Kolářem: Turecko? Zkušenost po fotbalové i životní stránce

Foto: slavia.cz, fkpribram.cz

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru