Na ledu kraloval Estonec Tänak. Připomeňte si to nejzajímavější ze Švédské rallye

Jednatřicetiletý Estonec udělal krok k triumfu v sobotní druhé etapě, po které měl na prvním místě luxusní náskok 54,5 sekundy. V závěrečných třech nedělních rychlostních zkouškách si už vytoužený titul vzít nenechal. „Je to neuvěřitelné. Jsem hrozně šťastný, že jsme to nakonec dokázali a získali vítězství,“ neskrýval nadšení člen týmu Toyoty.

Tänak se stal teprve čtvrtým vítězem unikátní rallye v historii, který nepochází z některé ze skandinávských zemí. Svůj triumf věnoval krajanovi Markku Märtinovi. „Vím, jak moc toužil ve Švédsku vyhrát a jednou byl opravdu hodně blízko,“ dodal lídr celkového pořadí.

Ogier po prvním dni bez šance

Druhé místo ve Švédsku doslova vybojoval Fin Esapekka Lappi z Citroënu, úřadujícího vicemistra a obhájce loňského triumfu Belgičana Thierry Neuvillea porazil o tři sekundy.

Také letos si zledovatělá trať lemovaná sněhovými závějemi vyžádala své „oběti“. Už po prvním dnu přišli o šanci na úspěch světový šampion a vítěz podniku v Monte Carlu Sébastien Ogier s Jarim-Mattim Latvalou, novým rekordmanem co do počtu startů v seriálu WRC. Náročné podmínky sebraly šanci na přední umístění i Finovi Teemu Suninenovi, jenž dokonce po prvním dni vévodil průběžnému pořadí soutěže.

Švédská rallye – konečné pořadí:
1. Tänak, Järveoja (Est./Toyota Yaris) 2:47:30,0
2. Lappi, Ferm (Fin./Citroën C3) -53,7
3. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -56,7
4. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Hyundai i20) -1:05,4
5. Evans, Scott (Brit./Ford Fiesta) -1:08,2

Průběh letošní Švédské rallye si můžete připomenout v úterý od 19:30 hodin na O2 TV Sport v bezmála hodinovém sestřihu toho nejzajímavějšího, co druhý závod mistrovství světa nabídl. Ještě připomeňme, že další zastávkou seriálu WRC bude Mexiko, kde se pojede od 7. do 10. března.

Nepřehlédněte: Vozy, jezdci a kalendář. Vše, co potřebujete vědět na startu nové sezony WRC

Foto: WRC

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru