Pět důvodů, proč sledovat jedinečnou Švédskou rallye na O2 TV Sport

Jedinečná rallye

Magickou a jinak poklidnou krajinu znovu rozduní hlučné a našlapané speciály WRC. Jde o naprosto unikátní soutěž, jinou takovou v sezoně zkrátka nenajdete. Jezdci se vydávají na zledovatělé lesní tratě, které lemují sněhové bariéry, jež jsou pro tento podnik tak typické. Aby se s nimi popasovali co nejlépe, používají pneumatiky s kovovými hřeby.

„Mám rád, když je hodně sněhu. V tu chvíli máte pocit, že jste úplně sami jen se svým spolujezdcem a řidičským uměním. Neslyšíte klasický hluk jako když jedete po šotolině. Posloucháte jen spolujezdce a motor svého vozu,“ říká Teemu Suninen z týmu M-Sport Ford„Těžko byste hledali lepší podmínky pro rallye. Je pod nulou, slunce svítí, obrovské sněhové bariéry a mezi nimi jen bílá ledová cesta. To je to nejlepší pro řízení auta,“ vyhlíží start další finský pilot Esapekka Lappi hájící barvy Citroënu.

Na jezdce čeká celkem 19 rychlostních zkoušek a bezmála 320 měřených kilometrů. Nechybí ani slavný Colinův skok pojmenovaný po legendárním Colinu McRaeovi.

Neuville zaútočí na obhajobu titulu

V minulém roce ovládl Švédskou rallye poprvé v kariéře Belgičan Thierry Neuville před Irem Craigem Breenem a Norem Andreasem Mikkelsenem. Měl ale namále, právě na proslulém Colinově skoku, kde vozy doslova létají vzduchem, málem přetočil svůj Hyundai na střechu.

„Byl to perfektní závod, počasí bylo parádní a bylo i hodně sněhu. V těchto podmínkách je klíčové, aby vám dobře fungoval vůz. Jen tak jsme mohli těžit z našeho potenciálu přivézt první švédské vítězství,“ zavzpomínal zpětně na loňský úspěch Neuville. Letos je připraven titul obhájit.

Nepřehlédněte: Vozy, jezdci a kalendář. Vše, co potřebujete vědět na startu nové sezony WRC

Latvala rekordmanem WRC

Švédská rallye letos představuje významný milník pro jezdce z týmu Toyoty Jariho-Mattiho Latvalu. Oblíbeného Fina čeká 197. start ve WRC, čímž se stane historicky nejzkušenějším soutěžákem. Překoná tím dosavadního rekordmana Carlose Sainze.

„Je to pro mě nejlepší podnik z celého šampionátu. Platí, že právě tady mám nejlepší výsledky. Tuhle rallye miluji,“ nechal se slyšet zkušený třiatřicetiletý jezdec, který ve Švédsku triumfoval během třinácti sezon ve WRC už čtyřikrát. Na titul mistra světa ale čeká dál.

Oživí Tidemand slávu domácích závodníků?

Možná si vzpomínáte na dobu, kdy se Švédská rallye stávala kořistí hlavně domácích závodníků. Od konce 90. let ale dlouho marně čekali na svého dalšího hrdinu. Jedním z vytoužených rytířů ze země Tří korunek se stal až Pontus Tidemand. U M-Sportu za volantem Fiesty má šanci ukázat, čeho je schopen. Úvodník podnik v Monte Carlu mu úplně nevyšel, reparát může složit doma.

„Bude to zvláštní a hlavně úžasný pocit. Jde o moji domácí rallye. Mám kolem sebe tolik lidí a sponzorů, kteří mi pomáhají. Pro všechny kolem to bude něco jako party. Moc se těším. Doufám,že dostanu od M-Sportu i další šance ve WRC. I proto bude důležité udělat dobrý výsledek. Věřím, že se mi to tady povede,“ je připraven mladý seveřan chytit šanci za pačesy.

Návrat legendy

Švédská rallye bude také svědkem velkého návratu. Za volant Toyoty Yaris usedne po devíti letech dvojnásobný světový šampion Marcus Grönholm, jeden z prvních členů nově zřízené síně slávy FIA pro závodní jezdce.

„Chci se prostě ještě jednou svézt v tomhle autě. A ve Švédsku. Je mi přes padesát a chtěl jsem absolvovat ještě jednu rallye,“ nechal se slyšet pětinásobný vítěz Švédské rallye, pro kterého půjde o opravdu poslední jízdu mezi elitní světovou špičkou.

Druhý podnik v sezoně WRC začíná! Z atraktivní Švédské rallye uvidíte na O2 TV Sport hned čtyři přímé přenosy. Ve čtvrtek večer odvysíláme úvodní atraktivní superspeciálku, v sobotu nabídneme jedenáctou a následně čtrnáctou rychlostní zkoušku a v neděli se můžete těšit na závěrečnou power stage.

Foto: WRC

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru