Vše o nadstavbě. Jak se bude ve FORTUNA:LIZE hrát o titul, evropské poháry i záchranu

Fanoušci byli zvyklí, že liga po 30 odehraných kolech skončila. To se nyní změní. Týmy tuto porci odehrají znovu, ovšem v rámci základní části, která vyvrcholí o víkendu 27. – 28. dubna. Hned o týden později (3. – 5. května) se rozběhne nově přidaná nadstavbová část. Celky se podle umístění v tabulce rozdělí do tří skupin – o titul, o Evropskou ligu a o záchranu. Body ze základní části se do nadstavby přenáší.

„Kluby už vnímají, jak důležité bude umístění do šestého, respektive desátého místa. Tím se v lize určitě vyhneme většině utkání, ve kterých by dříve o nic nešlo. Změnou systému jsme zrušili klidný střed tabulky. Ten už teď neexistuje. Pevně věřím, že nový model atraktivnost ligy potvrdí,“ doufá předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Nadstavbová část skončí v neděli 26. května, kdy také dojde ke korunovaci nového mistra FORTUNA:LIGY. Poté se už odehrají jen barážové dvojzápasy o udržení v nejvyšší soutěži a také duel o jedno místo v Evropské lize.

Také čtěte: Kompletní Liga mistrů, česká liga i show TIKI-TAKA. O2 TV vstupuje do fotbalového jara!

Skupina o titul (1. – 6. místo)

Do nejatraktivnější skupiny půjde šest nejlepších týmů po základní části, každý se utká s každým v pěti kolech. Trojice nejlepších bude mít výhodu v tom, že bude hrát třikrát doma. Už nyní je jasné, že na souboj prvního s druhým dojde ve druhém kole. Ligový mistr si zajistí účast v závěrečném předkole mistrovské části Ligy mistrů, vicemistr půjde do 2. předkola nemistrovské části.

Na všechny zápasy skupiny o mistrovský titul bude dohlížet videorozhodčí. A to i v závěrečných dvou kolech, kdy se všechny tři zápasy skupiny výkop ve stejný čas.

Program:
1. kolo: 3 – 5, 2 – 4, 6 – 1
2. kolo: 4 – 5, 3 – 6, 1 – 2
3. kolo: 5 – 6, 1 – 4, 2 – 3
4. kolo: 5 – 1, 6 – 2, 3 – 4
5. kolo: 2 – 5, 1 – 3, 4 – 6

Skupina o Evropskou ligu (7. – 10. místo)

V této skupině se bude hrát klasickým pohárovým způsobem doma – venku. Sedmý tým po základní části narazí na desátého, osmý půjde na devátého. Pro poražené sezona končí, lepší z obou dvojic si to následně rozdají znovu na dva zápasy. Celkový vítěz si pak zahraje už na jedno utkání o 2. předkolo Evropské ligy se čtvrtý, nebo pátým týmem mistrovské skupiny. O tom rozhodne finále poháru, které je na programu 22. května mezi 4. a 5. kolem nadstavby. Hrát se ale bude na půdě účastníka skupiny o titul.

Nepřehlédněte: Co kolo, to velký tahák. Jaké šlágry okoření úvod jarní části FORTUNA:LIGY?

Skupina o záchranu (11. – 16. místo)

Skupina pro týmy od 11. místa a níž se hraje stejně jako ta mistrovská. Každý se utká s každým v pěti kolech. Poslední automaticky sestupuje, čtrnáctý a patnáctý tým zamíří do baráže, v níž se na dvě utkání systémem doma – venku utkají s druhým, resp. třetím celkem druholigové tabulky. Sestoupit tak mohou až tři mančafty. Druhá liga sice přišla o jednoho přímého postupujícího, ale šanci na start mezi elitou bude mít nově i třetí v pořadí.

Program:
1. kolo: 13 – 15, 12 – 14, 16 – 11
2. kolo: 14 – 15, 13 – 16, 11 – 12
3. kolo: 15 – 16, 11 – 14, 12 – 13
4. kolo: 15 – 11, 16 – 12, 13 – 14
5. kolo: 12 – 15, 11 – 13, 14 – 16

Všechny zápasy jarní části FORTUNA:LIGY včetně atraktivních soubojů o mistrovský titul v nadstavbě můžete sledovat v přímých přenosech pouze v O2 TV na programech O2 TV Sport a O2 TV Fotbal.

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru