Veselý a Euroliga. V čem patří lídr Fenerbahce mezi evropskou elitou k absolutní špičce?

Body. Český pivot nasázel v 19 zápasech celkem 273 bodů, s více než slušným průměrem 14,37 bodu na utkání je pátým nejlépe střílejícím hráčem v soutěži. Nejpřesnější mušku měl už ve čtvrtém kole proti Anadolu Efes, ani 24 body ale první ze dvou porážek Fenerbahce v sezoně neodvrátil. Začátkem roku navíc pokořil renomovanou hranici 2000 bodů. Nade všemi suverénně ční Mike James z milánské Olimpie s průměrem téměř 21 bodů na zápas.

Doskoky. Také v této statistice najdeme jméno Jana Veselého v elitní desítce, konkrétně na deváté pozici. K ní si pomohl hlavně v nedávném duelu 18. kola proti Žalgirisu Kaunas, kdy se na výhře tureckého šampiona podepsal hned 12 doskoky, v průměru jich v každém utkání zaznamená přes 5,5. Lídr Nikola Milutinovič z Olympiakosu Pireus se pyšní průměrem přes 8 doskoků na zápas.

Získané míče. Stejně jako Nick Calathes z Panathinaikosu si připsal v letošním ročníku už 33 zisků, jelikož ale ostravský rodák jeden duel kvůli narození syna vynechal, s průměrem 1,74 zisku na zápas patří první příčka právě jemu. Jen pro úplnost – zkraje ledna si ziskem pěti míčů na palubovce Chimki Moskva dokonce vytvořil osobní euroligové maximum.

Index užitečnost. Právě tato statistika vypovídá o přínosu hráče pro svůj tým vůbec nejvíc. A hádejte, jak si v tomto směru vede pivot se zkušenostmi z NBA? Vůbec nejlépe v celé Eurolize! V již jednou zmiňovaném prohraném istanbulském derby s Efesem se dostal v užitečnosti na velmi vysoké číslo 36 a vyrovnal tím svůj nejlepší výkon v prestižní soutěži. Za měsíc prosinec byl dokonce vyhlášen nejužitečnějším hráčem Euroligy. A více než slušná čísla si držel i nadále. Druhým v pořadí je milánský Mike James.

Statistiky si Jan Veselý v prestižní soutěži jen tak nevylepší. Den před zápasem na palubovce Bayernu Mnichov pustil istanbulský velkoklub do světa zprávu, že kvůli zranění kolene bude týmu chybět minimálně pět až šest týdnů. Jestli si lídr Euroligy zajistí předčasný postup do play-off i bez své hvězdy, můžete sledovat ve čtvrtek večer na O2 TV Sport. Na stejném místě odvysíláme v přímém přenosu ještě další dva duely 21. kola Euroligy.

  • 21. kolo basketbalové Euroligy – rozpis přenosů na O2 TV Sport:
Čtvrtek 31. ledna 17:55 Chimki Moskva – Žalgiris Kaunas
20:25 Bayern Mnichov – Fenerbahce Istanbul
Pátek 1. února 18:10 Darüssafaka Istanbul – Real Madrid

Tip: Sledujte zápasy basketbalové Euroligy s oblíbeným balíčkem O2 TV Sport Pack!

Foto: euroleague.net

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru