Kdo dostal šanci ještě dřív než Bednář? Tři nejmladší gólmani v české extralize

3. Jan Bednář – 16 let a 142 dnů

Své kvality prokazuje v mládežnických reprezentacích, 15. ledna na něj ovšem čekala dosud nejtěžší zkouška. Kouč Karlových Varů Martin Pešout se při zranění jedničky Filipa Novotného rozhodl pro dohrávku 29. kola v Třinci vsadit na šestnáctiletého benjamínka. Dostal sice čtyři góly, ale Energii pomohl alespoň k zisku jednoho bodu. „Říkal jsem si, že nemám co ztratit. Myslím, že to byla vydařená premiéra,“ pronesl Bednář, který slyšel chválu i od trenérů.

Tip: Sledujte zápasy hokejové Tipsport extraligy s balíčkem O2 TV Sport Pack!

2. Jakub Čech – 16 let a 68 dnů

Sezona 2001/2002, 15. kolo. Zlínští Berani si tehdy otevřeli na ledě Havířova doslova střelnici a když ve 24. minutě zvyšoval hostující střelec Pivko už na 0:5, nahradil Pavla Cagaše mezi třemi tyčemi mladík Jakub Čech. Z jednadvaceti střel inkasoval čtyřikrát a Havířov nakonec prohrál 4:9. Pozdější člen reprezentační dvacítky, která na mistrovství světa 2005 v USA vybojovala bronzové medaile, byl dlouho vůbec nejmladším gólmanem, jaký kdy v nejvyšší soutěži nastoupil.

1. Petr Mrázek – 16 let a 45 dnů

To se změnilo až koncem března 2008, kdy se do branky Vítkovic postavil 45 dní op svých šestnáctých narozeninách odchovanec Petr Mrázek. Současný strážce branky Caroliny Hurricanes v zámořské NHL naskočil do závěrečného utkání v play-out v Ústí nad Labem. Talentovaný gólman odchytal čtyřiadvacet minut, během nichž čelil šestnácti střelám domácích Severočechů a čtyři z nich propustil za svá záda. Vítkovice odjely s porážkou 1:5, na jejich záchraně se ale nic nezměnilo.

Kam dál? Dvanáct týmů, dvanáct arén. Tady se hraje švýcarská National League

Foto: hokejkv.cz, Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru