Připomínáme si padesáté výročí sebeupálení Jana Palacha

I v letošním roce pokračuje operátor O2 v připomínce důležitých milníků naší novodobé historie a chce tak vyzdvihnout osobnosti, které s nimi byly spojeny a byly ochotny bojovat za naší svobodu a demokracii. Nesmíme proto zapomenout na hrdinský čin studenta historie Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 sebeupálil u Národního muzea v horní části Václavského náměstí.

Letos uplynulo už 50 let od sebeupálení teprve dvacetiletého Jana Palacha, kterému nebylo lhostejné, co se kolem něj po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy děje. Rozhodl se proto pro čin, kterým chtěl vyburcovat Čechy a Slováky z letargie, do které pomalu začínali upadat. V dopise, který po sobě zanechal, měl dva požadavky – okamžité zrušení cenzury a zákaz rozšiřování Zpráv (periodické tiskoviny oslavujícího okupanty). Započal tím dlouhý boj za svobodu projevu a suverenitu naší země. Jeho snaha byla dokonána studentskou revolucí v roce 1989 stojící na jeho odkazu. Díky tomu žijeme v době, kdy už má kdokoliv možnost si pravdivé informace vyhledat. I v dnešním světě je ale nutné se mít stále na pozoru před dezinformacemi.

V roce 2018 jsme si společně s našimi zákazníky připomněli stoleté výroční založení Československé republiky. Už 29 let, které žijeme díky Sametové revoluci ve svobodné společnosti, jsme oslavovali i v rámci projektu Tváře svobody – jejím cílem bylo poděkovat nejen osobnostem veřejně spojeným s listopadovými událostmi, ale především lidem z davu, kteří našli odvahu vyjít do ulic a připojit se k boji za svobodu a demokracii. Tento projekt navázal na předloňskou kampaň – Svoboda není samozřejmost (#svobodanenisamozrejmost), v rámci které O2 vytvořilo provizorní internetovou Železnou oponu.

Chcete si spolu s námi výročí připomenout? Vytvořte si na Facebooku na 24 hodin profilovou fotku s překryvem. Odkaz najdete zde.

 

Tereza Kabešová Autor článku
Tereza Kabešová
Je jedním z O2 Ambasadorů. Radí zaměstnancům i zákazníkům s nastavením služeb. Patří mezi O2 Guru specialisty přes telefony, technologie O2, modemy, set top boxy, O2 Smart Box. V poslední době si velmi užívá i natáčení O2 Guru videí. Ve společnosti už pracuje přes pět let.
Související článek Milan Hozda: Toho, co jsem díky Sametové revoluci mohl zažít, si nikdy nepřestanu vážit
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru