Zápas o evropskou šanci. Nymburk se musí v Antverpách obejít bez Bendy

I bez něj ale nemohou mít nymburští jiný záměr, než v Belgii vyhrát. Soupeř, aktuálně čtvrtý tým belgické ligy, je totiž v tabulce skupiny D aktuálně před Nymburkem s náskokem dvou výher. A pokud chtějí Středočeši nadále myslet na postup (ať už zkoušet teoretickou šanci směrem k postupu do play-off nebo alespoň postoupit do FIBA Europe Cupu), potřebují naplno bodovat.

Stejně jako se jim to povedlo v posledním zápase soutěže. Po boji zdolali litevský Lietkabelis 78:71 a po třech porážkách konečně zabrali. Zápas přinesl v určitých fázích zápasu velmi dobrý výkon Nymburku v obraně. Český basketbalový šampion tak navázal na předešlé vystoupení v Aténách proti AEK, kde Nymburk, v minulé sezóně zapsaný jako tým, který se snažil soupeře hlavně přestřílet, předváděl tři čtvrtiny excelentní týmovou obranu.

Nymburští se na obraně snažili zapracovat i mezi svátky a výsledky jsou patrné jak v domácí basketbalové lize, tak v Lize mistrů. „Od konce roku je posun určitě patrný,“ uvedl pro klubový web kapitán Pavel Pumprla.

Klíčem týmové pojetí i tlak na soupeřovu obranu

Jedním z důležitých faktorů bude také energie, se kterou Nymburk do zápasu vstoupí. V předposledním utkání doma s Dijonem právě tento atribut chyběl a Nymburk to v utkání nedohnal. Proti Lietkabelisu to bylo určitě lepší. A ještě pozitivnější bylo, že se český celek dokázal dvakrát vyhrabat ze situace, kdy se utkání nevyvíjelo jeho směrem.

První vzájemný zápas v sezoně vyhrál Nymburk 82:74. Středočeši většinu času vedli a nenechali se rozhodit ani nevydařenou pasáží na hraně třetí a čtvrté čtvrtiny, kterou prohráli 4:19 a pustili svého soka na chvíli do vedení. Nejlepším střelcem zápasu byl Hruban s 19 body. Důležité však bylo to, že ve dvouciferných číslech střílelo hned pět nymburských. Týmové pojetí a schopnost zapojit do rotace co nejvíce hráčů bude při snaze Nymburku presovat, zdvojovat a obecně více tlačit na soupeře v obraně můžou být dnes klíčovými prvky, které mohou českého mistra prvně v sezoně dovést ke druhé výhře v soutěži v řadě.

Duel nymburských basketbalistů na palubovce Antverp sledujte v úterý 15. ledna od 19:55 hodin v přímém přenosu na O2 TV Sport.

Foto: basket-nymburk.cz

Aleš Svoboda Autor článku
Aleš Svoboda
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru