Ligový podzim očima čísel: 414 gólů, 55 penalt a přes 830 tisíc diváků na stadionech

Podzimní část fotbalové FORTUNA:LIGY se vzhledem k novém hracímu formátu oproti předchozím rokům o něco protáhla. Bylo odehráno 19 kol a v nich celkem 152 zápasů s následující bilancí: 72 výher domácích – 29 remíz – 51 výher hostů.

Góly

Kořením fotbalu jsou góly, kterých na podzim nepadalo na ligových trávnících zrovna málo. Dohromady 414, což činí více než slušný průměr přes 2,7 gólu na utkání. Vůbec nejvíc k této cifře přispěl podzimní lídr – pražská Slavia nasázela 48 branek, druhý je v tomto ohledu Jablonec s 38 trefami.

Mýtus, že týmy se v úvodu sezony spíše hledají, letos zbortilo 2. kolo, které bylo gólově nejbohatší. Střelci zamířili do černého hned jednatřicetkrát. Naopak nejvíc se trápili v závěrečném podzimní kole, v němž viděli diváci na stadionech a u přenosů v O2 TV pouhých 14 gólů.

Už jste viděli? Trio nejproduktivnějších hráčů podzimní části FORTUNA:LIGY

Diváci

Dalším často sledovaným aspektem jsou divácké návštěvy. Během podzimní části FORTUNA:LIGY si našlo na prvoligové stadiony cestu celkem 832 726 diváků, průměrná návštěva na zápas se tak dostala na cifru 5 478. Vůbec největšímu zájmu se těšily zápasy 3. kola (průměr 6 663).

Pokud vás zajímavá duel s největším počtem diváků v ochozech, musíte se vrátit na začátek listopadu. Konkrétně do programu 14. kola, jehož hlavním tahákem bylo derby slavných pražských rivalů. Souboj Sparty se Slavií (2:2) sledovalo na Letné 17 398 diváků. Naopak nejnižší návštěvu zaznamenaly na Dukle, kam na utkání 16. kola s Teplicemi (1:0) zavítalo jen 728 lidí.

Penalty

Velmi zajímavá je statistika nařízených pokutových kopů. Důvod? V uplynulých 19 kolech ukázali rozhodčí na penaltový puntík 55krát, to je více, než za celou minulou sezonu, v níž se odehrálo o více než třetinu utkání méně. Ve čtyřech kolech bylo nařízeno hned pět penalt a co se týče úspěšnosti, střelci jich proměnili lehce přes 69 %.

K nárůstu jednoznačně přispělo i zavedení videorozhodčího. Z nové technologie, jenž je od této sezony poprvé nasazena do tří utkání v každém kole, nejvíce profitovala Slavia. Sešívaní zahrávali rovných deset pokutových kopů.

Nepřehlédněte: FORTUNA:LIGA v novém hávu: Vše podstatné o revoluční sezoně na jednom místě

Karetní tresty

Zapomenout nesmíme ani na statistiku udělených karet. Těch žlutých sudí na podzim rozdali 646, což je v průměru 4,25 na zápas. Červenou kartu pak ze svých kapsiček vytasili osmadvacetkrát. Nejčastěji vylučovali v 10. a 16. kole, kdy vyloučili po čtyřech hráčích. Vůbec nejtrestanějším ligovým mančaftem je Sparta – její hráči posbírali 53 žlutých napomenutí a k tomu přidali i tři vyloučení.

Na závěr ještě jedna zajímavost ze světa statistik. Do podzimních bojů ve FORTUNA:LIZE zasáhlo 354 hráčů, jejich průměrný věk přesáhl hranici sedmadvaceti let.

Také v jarní části sezony uvidíte všechny zápasy FORTUNA:LIGY jen v O2 TV. Nechcete si nechat klíčové boje ujít? Podívejte se, jak si můžete O2 TV se stanicemi O2 TV Sport a O2 TV Fotbal pořídit i k vám domů.

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru