PŘEHLED: Výdělky Plzně v Lize mistrů. Do klubové kasy letos přiteče suverénně nejvíc!

Zatímco na podzim 2011 a 2013 si museli Západočeši cestu do hlavní fáze slavné soutěže proklestit před předkola, letos je rovnou do skupiny katapultoval v triumf v české lize. Už za samotnou účast ve skupině náleží klubům odměna ve výši 394 milionů korun. To ale není ani zdaleka konečná suma.

Viktoriáni dokázali uhrát ve skupině s obhájcem titulu Realem Madrid, AS Řím a CSKA Moskva více něž slušných sedm bodů za dvě výhry a jednu remízu. Taková bilance byla oceněna částkou 163 milionů. A mimochodem, sedm bodů je plzeňským maximem ve skupině Ligy mistrů.

A právě díky druhé výhře nad římským AS v závěrečném utkání ubránili Západočeši důležitou třetí příčku. Ta jim zajistila setrvání v pohárové Evropě i pro jarní část sezony – konkrétně si zahrají první kolo play-off Evropské ligy. I tento počin byl odměněn, a to 13 miliony korun.

Už jste viděli? SESTŘIH: Velká výhra českého mistra v Lize mistrů. Takhle Plzeň skolila AS Řím!

Novinkou bonus za koeficient

Na dalších 200 milionů si pak v Plzni přišli díky svému postavení v klubovém koeficientu za posledních deset let, které byly pro Viktorii z hlediska účasti na mezinárodní scéně jednoznačně úspěšné. Jde o novinku UEFA, díky níž si český šampion na podzim v Lize mistrů vydělal v celkovém součtu více než 770 milionů korun. Opravdu štědrá odměna, co říkáte?

Právě vyšší prémie od Evropské fotbalové unie znamenají, že Viktoria si přišla na daleko více peněz než při svých předchozích účastech v hlavní fázi soutěže. V roce 2011 i o dva roky později později skončila ve skupině rovněž třetí, ovšem inkasovala daleko méně.

  • Výdělky Viktorie Plzeň v Lize mistrů:

2011/2012
Bonus za postup do 4. předkola: 53 milionů
Účast ve skupině: 98,5 mil.
Výsledky ve skupině: 123,5 mil.
Bonus za 3. místo ve skupině a postup do EL: 5 mil.
Celkem: 280 mil.

2013/2014
Bonus za postup do 4. předkola: 57 mil.
Účast ve skupině: 235 mil.
Výsledky ve skupině: 27 mil.
Bonus za 3. místo ve skupině a postup do EL: 5,5 mil.
Celkem: 324,5 mil.

2018/2019
Účast ve skupině: 394 mil.
Výsledky ve skupině: 163 mil.
Bonus za 3. místo ve skupině a postup do EL: 13 mil.
Bonus za koeficient: 200 mil.
Celkem: 770 mil.

Všechny zápasy Ligy mistrů sledujte výhradně v O2 TV na stanicích O2 TV Sport a O2 TV Fotbal. Prestižní soutěž můžete sledovat i s balíčkem O2 TV Sport Pack.

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru