Debut v 16 letech. Kdo naskočil do ligy ještě dřív než klenot z Letné Hložek?

„Rozhodně jsme ho nepostavili jen proto, abychom byli zajímaví, ale jednoduše kvůli tomu, že si to zaslouží,“ okomentoval sparťanský kouč Zdeněk Ščasný svůj tah v utkání v Karviné. Na několik posledních minut poslal z lavičky náhradníků na trávník mladíka Adama Hložka.

Šikovnému ofenzivnímu univerzálovi bylo v den zápasu přesně 16 let, 3 měsíce a 16 dnů, čímž se stal nejmladším hráčem Sparty v historii, který zasáhl do ligového duelu. Hložek, jehož do svých akademií lanařily takové veklokluby jako Bayern Mnichov, Manchester City, Liverpool nebo Ajax, dostal šanci ještě o dva měsíce dřív než kdysi supertalent Václav Kadlec.

„Je to jediný mladý hráč, který se vyrovnal chlapskému fotbalu a tempu naší hry. Oceňuji na něm, že se umí v každé situaci správně rozhodnout, je pracovitý a také gólový. Spartě v něm roste velký hráč,“ dodal zkušený trenér na adresu velké letenské naděje.

Tip: Sledujte všechny zápasy FORTUNA:LIGY i Ligy mistrů s balíčkem O2 TV Sport Pack!

Nedostižný Mašek

I přes velmi nízký věk ale kapitán reprezentační sedmnáctky s první pěticí nejmladších ligových debutantů nikterak nehnul. Zůstává stejná. Primát v tomto směru stále drží Dominik Mašek, záložník pražských Bohemians okusil atmosféru nejvyšší soutěže v dresu Příbrami, kde fotbalově vyrostl, když mu bylo 15 let a 322 dní. O devět dní tak překonal dosavadního lídra Pavla Mezlíka.

  • Pět nejmladších debutantů v české lize:
1. Dominik Mašek (Příbram) – 15 let a 322 dní
2. Pavel Mezlík (Brno) – 15 let a 331 dní
3. Patrik Svoboda (Kladno) – 15 let a 341 dní
4. Tomáš Pilík (Příbram) – 15 let a 343 dní
5. Filip Kubala (Slovácko) – 16 let a 25 dní

Foto: sparta.cz

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru