Strhující finále WRC! O titulu rozhodne závěrečná Australská rallye

Předchozí Katalánská rallye, která je unikátní mixem šotolinového a asfaltového povrchu, rozdala karty pro nadcházející víkend následovně. Ogier (M-Sport Ford) dokončil druhý a položil základy šestému titulu v řadě, protože Neuville (Hyundai) zaznamenal jen čtvrtou příčku v cíli a v průběžném pořadí přišel o vedoucí pozici. Belgičan nyní ztrácí na Francouze tři body. Matematickou šanci má stále i Tänak (Toyota), ale po slabší Velšské a Katalánské rallye počítá manko 23 bodů na Ogiera, čili 20 bodů na Neuvilla.

K dispozici je posledních 25 bodů za vítězství a pět bonusových za nejrychlejší čas v Power Stage. Jinými slovy, zatímco mezi Sébastienem a Thierrym rozhodne s největší pravděpodobností lepší příčka v cíli, Estonec Tänak musí spolehát na výrazné zaváhání obou soupeřů a zároveň zvítězit. V případě druhé příčky by ještě musel konto doplnit závěrečnou bodovanou rychlostní zkouškou.

Jedno je však jisté, z trojice rivalů se předem nevzdává ani jeden. „Když se na to podíváme širší perspektivou, situace není tak špatná. Jsme tři body za Sebem, v Austrálii nemusíme čistit trať jako první… stále máme velkou šanci. Navíc, nemám co ztratit, už tolikrát jsem přece byl druhý. Chci titul, nebo nic!“ hodnotí situaci již trojnásobný vicemistr a vítěz loňské Australské rallye Neuville.

„Startovat v Austrálii jako první, to s sebou vždy přináší komplikace. Ale zase je podle mě lepší mít bodovou výhodu. Nikdy nevíte, co se stane. Oba se můžeme dostat do problémů a i ztráta jednoho bodu zkrátka zůstane jednobodovou ztrátou, tak to prostě je. Takže, bude to náročná soutěž, to je jasné. Ale dám do toho vše, čeká nás skvělé vyvrcholení,“ popisuje Ogier, který sbírá tituly bez zaváhání již od roku 2013.

Sezonu rozhodne sedm kilometrů

Dějištěm poslední podívané je tedy Nový Jižní Wales, pojede se jižně od Syney. Centrem soutěže je Coffs Harbour. 24 šotolinových rychlostních zkoušek má celkovou délku 320 ostrých kilometrů. Po zahajovacím slavnostním ceremoniálu přijde řada na pozměněnou páteční etapu s novými testy Orara East a Coldwater, nebude chybět známá zkouška Sherwood. pořadatelé nachystali i diváckou speciálku Nový Jižní Wales, letos s několika skoky a brody.

Sobotní etapa nabídne další změnu v itineráři. Známá maratónská erzeta Nambucca sice ve své původní formě zmizela, ale částečně se na ní pojede v rámci nových úseků a většina trati se také pojede v opačném gardu. Mnoho cest bude širokých s atraktivními skoky a průjezdy mostky. Objeví se také náročné zatáčky, nebo mix asfaltu a šotoliny. A neděle přinese závěrečných šest rychlostních zkoušek. Diváci se mohou těšit na oblíbený test Wedding Bells – druhý průjezd se pojede jako bodovaná power stage, závěrečných sedm kilometrů rozhodne sezonu.

Na O2 TV Sport nepřijdete o přenosy rychlostních zkoušek SS9 Argents Hill 1, SS13 Argents Hill 2, SS21 Wedding Bells 1 a SS24 Wedding Bells 2 – Power Stage.

Foto: WRC

Richard Tesař Autor článku
Richard Tesař
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru