Jakub Koreis k počtu cizinců v extralize: Současný systém diskriminuje české hráče

„V zahraničních soutěžích obecně platí, že cizinec musí být lepší než domácí hráči, jinak nemá místo v sestavě jisté. Dlouhodobě víme, že systém v české extralize je nastavený špatně a české hráče diskriminuje,“ má jasno Jakub Koreis.

Tip: Sledujte zápasy hokejové extraligy s oblíbeným balíčkem O2 TV Sport Pack!

Týmy mohou do extraligového duelu nasadit až šest cizinců. „Svaz vymýšlí všelijaké kvóty pro mladé hráče, snaží se kluby donutit, aby je nechávali hrát. Současně jim ale zabírají místo právě cizinci,“ zdůrazňuje. Podle bývalého forvarda s více než pětistovkou odehraných zápasů v extralize to má logické vysvětlení.

„Zásadní je, že cizinci přicházejí zadarmo, kluby za ně nemusí platit žádné odstupné. Za přestup českého hráče z klubu do klubu se platí milion korun, v případě ročního hostování pak 300 tisíc. Není divu, že mančafty využívají mantinelů, které svaz nastavil,“ objasnil současnou situaci.

Když vezmeme v potaz minulou sezonu, nenašli bychom mnoho cizinců, kteří by byli jasnými lídry a patřili k absolutní špičce. „Jsme samozřejmě pro, aby přicházeli skvělí hráči, kteří do extraligy přinesou něco nového. Většina cizinců, co nyní přicházejí, zapadne do průměru. Nemá smysl, aby cizinec ve třetí, čtvrté lajně zabíral místo českému hráči, který může třeba jednou hrát i za národní tým,“ dodal k tématu Jakub Koreis, jeden ze tří hokejových expertů O2 TV Sport.

Také čtěte: Červenka či Kubalík míří na O2 TV Sport. Stanice nově nabídne přenosy ze švýcarské ligy

Foto: O2 TV Sport

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru