Katalánská rallye může rozhodnout o titulu! Sledujte WRC na O2 TV Sport

Velšská rallye na začátku října připravila fandům mistrovství světa novou zápletu. Lídr průběžného pořadí Thierry Neuville z týmu Hyundai sklouzl v sobotu dopoledne do příkopu a než jej vyprostili diváci, ztratil mnoho času. Soutěž dokončil na pátém místě. Ott Tanak dlouho vedl, ale nakonec ukončil vítěznou šňůru tří triumfů v řadě po jednom z tvrdých dopadů na skoku. Estonec poškodil svůj Yaris a bodoval jen díky nejrychlejšímu času v Power Stage. Nejlepším možným způsobem zareagoval Sébastien Ogier ze stáje M-Sport Ford. Francouz po slabším startu do závodu postupně zrychloval, využil problémů ostatních a triumfoval.

Neuville se udržel na čele klasifikace jezdců, nicméně Ogier se přiblížil na rozdíl sedmi bodů. Tanak se dvě soutěžě před koncem sezony propadl 21 bodů za vedoucího Belgičana na třetí pozici. Estonce však stále nesmíme odepisovat. Předtím si podmanil ultrarychlé šotolinové Finsko, asfaltové Německo a brutálně rozbité Turecko.

„Ano, naplno jsme se vrátili zpátky do hry. To jsme ve Walesu potřebovali. A už zbývají jen dvě rallye. Napětí bude ve vzduchu jako nikdy předtím, moc se na to těším. Doufám, že v Katalánsku se nám bude dařit a šampionát se rozhodne až v Austrálii,“ řekl namotivovaný Ogier (na foto).

Dvě rallye v jedné

Další rallyové dobrodružství nás zavede do Katalánska, kde se pojede 12. závod letošní sezony. V provincii Tarragona je vše připraveno na další dramatickou podívanou. Centrem soutěže je město Salou v oblasti Costa Daurada. Na pořadu dne je další unikum, šotolina v kombinaci s asfaltem. Nezpevněný povrch čeká na posádky v pátek, poté mechanici přes noc vymění pneumatiky a zavěšení vozů na asfalt.

„Rozhodně je to zase jiná výzva. Startujete s autem na šotolině a přenastavujete ho na asfalt, kde musí být technika mnohem víc přesnější. Pneumatiky mají různou úroveň přilnavosti. Dělá to soutěž zajímavější pro nás a také pro tým, který nám musí auta přebudovat v servisu,“ popisuje Neuville. „Pro jezdce je to výzva navíc a diváci si zase užijí zajímavou show. Mají možnost být součástí dvou rallye v jedné. A to si myslím, že je to dobrá myšlenka,“ dodává Ogier.

„Nikdy to v Katalánsku není jednoduché. A pokud startujete před ostatními, hodně čistíte trať. Šotolinová etapa, to je dlouhý a zároveň klíčový den. Po pátku prostě musíte být v kontaktu se špičkou. Na asfaltu to jsou zase rychlé a plynulé cesty a tam už velký časový rozdíl neuděláte. Možná desetiny, v lepším případě sekundu, je to těžké,“ vysvětluje strategii Craig Breen ze Citroenu.

„V pátek musíte být opravdu dobří, abyste udrželi dobrou výchozí pozici pro sobotu, protože pak se jede na asfaltu. Přechod z jednoho povrchu na druhý musí přijít jako lusknutí prstem. Během dvou zatáček se musíte dostat do správného rytmu. Tam se vše láme. Už v minulosti jsme se mohli přesvědčit, že rozdíl udělá ten, kdo se stihne nejrychleji adaptovat na nové podmínky,“ uvedl Jari-Matti Latvala z Toyoty.

Katalánská rallye a tři šampióni na jednom hřišti. Jen jeden z nich ale může pomýšlet na letošní korunu mistra světa. Získá Thierry Neuville (na foto) s předstihem premiérový titul, nebo Sébastien Ogier jeho korunovaci odloží a v Austrálii dotáhne snahu již pošesté do zdárného konce? To se dozvíme již na konci tohoto víkendu na O2 TV Sport!

Foto: WRC

Richard Tesař Autor článku
Richard Tesař
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru