Schickova cesta do Ligy mistrů: Od smlouvy v koši až po velký skalp hvězdné Barcelony

S fotbalem začínal ve Vestci, malé obci kousek za Prahou. Své vrstevníky už tehdy převyšoval, vyčníval a hlavně dával spoustu gólů. Fotbalově ho vychovala pražská Sparta, trenéři mládežnických kategorií rychle poznali, že v rukou dřímají výrazný talent. Nebylo ničím neobvyklým, že nastupoval po boku starších spoluhráčů.

V šestnácti letech podepsal na Letné svou první smlouvu, která mu zaručovala deset tisíc korun měsíčně. O dva roky později si polepšil na třicet tisíc. „Došlo mi, že jsem už asi opravdu profesionální fotbalista. Skutečný hráč Sparty,“ zavzpomínal Schick pro magazín Reportér.

Tehdy začal trénovat s největšími hvězdami Sparty. David Lafata, Václav Kadlec, Roman Bednář. To byli Schickovi konkurenti v útoku. Mladý forvard ovšem trpělivě čekal na svoji šanci a třetí květnový den roku 2014 se dočkal ligového debutu. Trenér Vítězslav Lavička ho poslal na závěrečné minuty do zápasu v Teplicích.

Návrh smlouvy letěl do koše

Ve Spartě, kde byl od svých jedenácti let, ovšem jinak moc příležitostí nedostal. Celý následující rok si za „áčko“ prakticky nezahrál a vycítil, že potřebuje změnu. „Zápasy mezi juniory a sem tam pár minut za „áčko“, to mě nikam neposouvalo. Chtěl jsem odejít na hostování,“ prozradil. A také se tak stalo. Schicka si na rok vypůjčila Bohemka.

Tip: Nejlevnější vstupenka na Ligu mistrů? Pořiďte si balíček sportovních stanic O2 TV Sport Pack

Jak se později ukázalo, byl to jednoznačně krok správným směrem. Nasázel osm gólů a klokany tím zachránil v nejvyšší soutěži. Po vydařené sezoně se vrátil zpátky na Letnou, další starty za Spartu ale stihl přidat jen v přípravě. Smlouvu na 60 tisíc měsíčně bral skoro jako vtip, jeho agent Pavel Paska dokonce demonstrativně vyhodil návrh nového kontraktu do koše.

„Na Spartu to je nesmyslná částka, jiným tam ve stejnou dobu dávali čtyři sta tisíc měsíčně, a pak je okamžitě posílali coby nepotřebné na hostování,“ prohodil také v rozhovoru pro magazín Reportér. Schick se svým agentem tedy řešili, co dál. Konkrétní zájem projevily tři kluby ze zahraničí. Vybral si Sampdorii Janov, která slíbila talentovanému mladíkovi měsíční plat okolo jednoho milionu korun. Sparta za něj pak dostala přes sto milionů.

V Itálii to neměl zpočátku vůbec jednoduché. Koncem října 2016 vstřelil svůj první gól v Serii A Juventusu a jeho pozice se začala postupně zlepšovat. Ačkoli málokdy odehrál jen celý zápas, první sezona v zahraničí se mu vydařila. Třinácti soutěžními brankami si řekl o pozornost a zájem projevilo hned několik velkých týmů. Mohl si dokonce vybírat.

„Byl to strašně nečekaný a fajn pocit. Končila sezona a já si mohl vybírat – nejvíc ze všech nabídek se mi líbil právě Turín, Milán a Řím. Nakonec jsem se rozhodl pro Juventus – určitě i proto, že mi volal Pavel Nedvěd a všechno znělo lákavě,“ přiznal s odstupem času.

Nejdražší posila v historii klubu

Transfer ale nakonec nedopadl, všechno zhatila zdravotní prohlídka. Lékařům turínského velkoklubu se nezdálo Patrikovo srdce a vedení oznámilo, že nehodlá nic riskovat. Zklamání ovšem netrvalo dlouho. S lukrativní nabídkou přispěchalo vedení dalšího velkého klubu AS Řím. Tentokrát už všechno klaplo a Schick se stal nejdražší posilou v historii klubu! „Patrik je jeden z největších talentů mezinárodního fotbalu,“ nechalo se slyšet vedení.

PŘEHLEDNĚ: Složení základních skupin Ligy mistrů a nejdůležitější termíny

Stal se z něj hráč tým s cedulkou top, který měl navíc jistou účast v Lize mistrů. Schick tak poprvé v kariéře mohl na vlastní kůži báječnou atmosféru věhlasné soutěže. V loňském ročníku zasáhl hned do tří duelů, nezapomene hlavně na čtvrtfinálovou bitvu s Barcelonou. Římané na Camp Nou sice prohráli 1:4, ale doma s českým útočníkem v sestavě vyhráli 3:0 a katalánského giganta vyřadili ze hry o cennou trofej.

AS Řím s Patrikem Schickem nechybí v prestižní společnosti ani letos. Vlci byli nalosováni do skupiny k plzeňské Viktorii, Realu Madrid a CSKA Moskva. V prvním duelu na Santiago Bernabéu dostal český reprezentant proti domácímu „Bílému baletu“ šanci na poslední čtvrthodinku, porážku 0:3 ale neodvrátil. Jak si povede s Římany v Lize mistrů dál, sledujte exkluzivně na O2 TV Sport!

Fotbalovou Ligu mistrů nabízí od letošní sezony exkluzivně pouze O2 TV. Na sportovních kanálech O2 TV Sport a O2 TV Fotbal si můžete v každém hracím kole vybrat kterýkoliv zápas, všechny běží v přímém přenosu! Nechcete o atraktivní bitvy v Lize mistrů přijít? Podívejte se na možnosti, jak si O2 TV pořídit.

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru