7 zajímavostí o US Open aneb co (možná) nevíte o závěrečném grandslamu sezony

1. Velkým tahákem jsou noční zápasy na centrálním kurtu Arthura Ashe pojmenovaném po afroamerickém hráči, který vyhrál premiérový otevřený ročník v roce 1968, kdy mohli do turnaje nastoupit profesionálové. S celkovou kapacitou 23 771 míst je největším čistě tenisovým stadionem na světě. Před dvěma lety se dočkal zatahovací střechy. Druhý největší kurt nese název Louis Armstrong Stadium po slavném americkém jazzmanovi.

2. Newyorský grandslam je oproti zbylým turnajům z „velké čtyřky“ unikátní také v jednom ohledu týkající se pravidel. Jen tady se hraje tie-break ve všech setech, včetně toho pátého. Neplatí tak pravidlo, že závěrečná sada musí skončit rozdílem nejméně dvou gemů.

3. Čtvrtfinálový duel mezi Serenou Williams a Italkou Jennifer Capriati v roce 2004 se stal jedním z hlavním impulsů k zavedení jestřábího oka v tenise. Došlo hned ke třem sporným situacím v klíčových momentech, všechny šly v neprospěch poražené Američanky. O dva roky později zde bylo jako na prvním grandslamu jestřábí oko zavedeno.

Také čtěte: Naučila se nepanikařit a je to znát. Česká hvězdička prožívá nejlepší grandslam kariéry!

4. O rok dříve byla změněna barva všech dvorců, od té doby mají jednotnou modrou barvu. Vnější část je pak světle zelená. Tuto barevnou kombinaci ostatně můžeme vidět na všech turnajích spadajících do série US Open Series, diváci na stadionech a hlavně u televizních obrazovek díky ní lépe vidí míček.

5. US Open se hrálo hned na třech různých površích. Začínalo se na trávě, tu v roce 1975 vystřídala antuka. Od roku 1978 se již hraje na dnes tradičním betonu.

6. Není tajemstvím, že posledním grandslam roku patří mezi nejbohatší turnaje. V březnu roku 2013 organizátoři vyhlásili, že chtějí zvýšit celkovou dotaci turnaje tak, aby v roce 2017 dosáhla na hranici 50 milionů dolarů. Slib dodrželi a prize money mělo hodnotu 50,4 milionu. Letos jde hráčům na odměny zase o něco víc. Dotace činí 53 milionů dolarů, oproti roku 2013 jde o nárůst 57 % .

7. Co se týče české stopy na US Open, nesmazatelným písmem se do historie zapsal zejména Ivan Lendl. Legendární tenista si hned osmkrát zahrál finále, ve Flushing Meadows dokázal nakonec získat tři tituly, a to pěkně za sebou v letech 1985, 1986 a 1987. Zajímavostí je, že v roce 1985 dokázala Hana Mandlíková vybojovat jediný československý, potažmo český titul v ženské dvouhře. Ve finále tehdy porazila Martinu Navrátilovou hájící barvy USA.

lendl

Letošní v pořadí již 138. ročník US Open je v plném proudu. Boje na slavném turnaji můžete každý den sledovat v O2 TV na stanicích Eurosport a Eurosport 2.

Tip pro sportovní fanoušky: Pořiďte si O2 TV Sport Pack a sledujte Ligu mistrů, českou fotbalovou ligu, hokejovou extraligu nebo prestižní tenisové turnaje!

Foto: usopen.org

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru