Fotbalový RADAR představuje účastníky základních skupin Ligy mistrů (2.)

Včera jsme vám přinesli vizitky 16 týmů z prvního a druhého koše. Dnes budeme pokračovat třetím a čtvrtým, v němž je také český šampion Viktoria Plzeň. Mimochodem, celkem je v hlavní fázi zastoupeno 15 zemí. Nejvíc klubů v osudí je ze Španělska, Anglie, Itálie a Německa (po čtyřech).

Koš 3: Pestrá směsice

Liverpool: Průměrní hráči Loris Karius či Ragnar Klavan mizí, na jejich místo nastupují špičkové posily z těch nejváženějších adres. Jürgen Klopp pochopil, že chce-li ukončit dlouhé čekání na cennou trofej, musí se v dnešním bláznivém světě astronomických přestupových částek přizpůsobit a náležitě se na velkou výzvu vyzbrojit. Úvod sezony naznačuje, že to bylo správné rozhodnutí.

Schalke: Klub z Gelsenkirchenu loni příjemně překvapil celou Bundesligu a pod taktovkou mladého Itala Domenica Tedesca obsadil druhé místo. Je tedy vlastně mistrem zbytku Německa, protože Bayern si už dlouho hraje svou vlastní soutěž. V létě sice přišel o nadějného reprezentanta Leona Goretzku, ale za něj zase získal Sebastiana Rudyho, takže se příliš neoslabil.

Olympique Lyon: S napětím jsem očekával, zda udrží svou největší hvězdu Nabila Fekira. To se nakonec podařilo a člen zlatého týmu Francie z nedávného světového šampionátu nakonec do Liverpoolu nepřestoupil. Možná z toho bude dočasně trochu zklamaný, ale řekl bych, že to nebyla jeho poslední šance na velkou ránu. Ztrátou je ovšem odchod kanonýra Mariana do Realu Madrid.

AS Monako: Za poslední rok prodalo hráče za zhruba 450 milionů liber. Takový výprodej se zákonitě musel projevit na výsledcích, neboť hráče jako Kylian Mbappé, Bernardo Silva či Fabinho prostě jen tak ze dne na den nenahradíte.V základní skupině tak loni skončilo bez jediné výhry poslední, ale v domácí soutěži se zkonsolidovalo a obsadilo lichotivý stříbrný stupínek. Stále ho tedy nelze podceňovat.

Ajax: V kvalifikaci mě nadchl moderním herním projevem s vyspělou kombinační hrou a skvěle organizovaným presinkem po ztrátě míče. Přitom má velmi mladý tým a daň za tuto nezkušenost určitě ještě bude muset zaplatit. Jistě však bude oživením skupinové fáze a několik talentovaných borců v čele s Matthijsem de Ligtem a Frenkiem de Jongem v Amsterdamu dlouho nevydrží.

CSKA Moskva: Už několik let si drží stabilní výkonnost a je vlastně jediným ruským klubem, kterému se vyhýbají vážnější výkyvy. Samozřejmě bude zajímavé sledovat, jak si poradí bez nadaného Aleksandra Golovina, který na světovém šampionátu patřil k nejlepším ruským hráčům a pak přestoupil do Monaka. Chybět mohou i góly Brazilce Vitinha, jenž se rozhodl vrátit se domů.

PSV Eindhoven: Zářivým šperkem v pokladnici je Mexičan Hirving Lozano, který mě upoutal už na mistrovství světa a pak i v letním předkole. Rychlý, dravý, technicky znamenitě vybavený. Liga mistrů ještě zvýší jeho hodnotu na přestupové burze a vsadím se, že tohle je jeho poslední sezona v Nizozemsku. Čeká ho transfer do slavného a bohatého klubu a kdo ho uloví, ten získá luxusní zboží.

Valencia: Do třetího koše se posunula jen díky vypadnutí Salcburku. Poslední sezony v pohárech jí vůbec nevyšly a má hodně nízký koeficient. Čeká ji tedy možná smrtící los. Přitom celý klub se po vleklé krizi podařilo obrodit a také trenér Marcelino odvedl dobré služby. Z letních posil jsem zvědav na Rusa Denise Čeryševa a Belgičana Michyho Batshuayie. Ti mohou ofenzivu hodně oživit.

A na závěr to, co nás nejvíce zajímá – čtvrtý koš i s naším mistrem. Vedle plzeňské Viktorie tu najdeme také kluby s bohatou tradicí a dokonce i někdejší vítěze.

Koš 4: Inter je zpět

Viktoria Plzeň: Soudě podle výkonů v jarní části a také v úvodu aktuální sezony by neměla mít v konfrontaci s evropskou špičkou sebemenší šanci. Ovšem poslední zápas s Mladou Boleslaví naznačil určitě zlepšení a navíc víme, že Pavel Vrba dokáže svůj tým na Ligu mistrů dobře připravit. Až už los dopadne jakkoli, třetí místo a postup do jarní fáze Evropské ligy by byly obrovským úspěchem na úrovni domácího titulu.

Club Bruggy: Belgického šampiona si pamatuji z Ligy mistrů před dvěma lety, kdy v průměrné skupině neuhrál ani bod a nic zajímavého nepředvedl. Jeho výsledky v pohárové Evropě jsou v poslední době vůbec dost špatné. Proto pro něj bude úspěchem každý bod a každý vstřelený gól. Nejprve ovšem musí nahradit loňského nejlepšího střelce Abdoulaye Diabyho z Mali, autora 15 ligových branek.

Galatasaray: Obhájce tureckého titulu má za sebou v evropských pohárech slabší roky. Poslední výrazným úspěchem byla účast v osmifinále Champions League na jaře 2014. Jsem přesvědčen, že legendární trenér Fatih Terim to změní. V kádru má nositele vysoké kvality. Sice už bez ostrostřelce Bafétimbiho Gomise, zato se zajímavou akvizicí v podobě mladíka Henryho Onyekurua na hostování z Evertonu.

Young Boys Bern: Kromě nepříjemného a takticky dobře připraveného protivníka čeká ve švýcarské metropoli na favority ještě jedna velká nástraha – umělá tráva. O tom, že se na tomto terénu hraje úplně jiný fotbal, se před čtyřmi lety přesvědčila i pražská Sparta. Young Boys, kteří získali první ligový titul po 32 letech, ukončili letitou hegemonii Basileje a už proto před nimi musím každého varovat.

Inter Milán: Do Ligy mistrů proklouzl na poslední chvíli díky zmrtvých vstání v dramatickém vzájemném souboji s Laziem. Přitom měl sezonu dlouho rozjetou možná i na titul, jenže pak se opět ukázala psychická labilita a nedostatek vůdčích osobností.Návrat mezi evropskou elitu bude těžký, zvláště když se navzdory ohromné finanční síle nepodařilo získat kýžené posily v čele s Lukou Modričem.

Hoffenheim: Také německý tým musel o Ligu mistrů bojovat až do závěrečných minut loňského ligového ročníku. Nakonec díky výhře nad Dortmundem skončil třetí a zaznamenal historický úspěch. Před rokem ještě na setkání se špičkou nebyl tak dobře připraven a od Liverpoolu dostal v letním předkole velkou lekci, což platilo i pro Pavla Kadeřábka. Nyní je zase o něco zkušenější.

Crvena zvezda Bělehrad: Zřejmě to nebudou takoví nazdárci, jak si možná někteří při loňských zápasech se Spartou v předkole Evropské ligy mysleli. A to srbský tým od té doby prodal tahouny Guélora Kangu a Richmonda Boakyeho. V play off proti Salcburku navíc Crvena zvezda prokázala silný charakter. V odvetě se zvedla za nepříznivého stavu 0:2 a teď si může užívat bojů se slavnými soupeři.

AEK Atény: V Řecku panují úplně jiné pořádky než dřív. Giganti Olympiakos a Panathinaikos se neuvěřitelně trápí a svůj první titul od roku 1994 tak vybojoval AEK Atény. V letním předkole pak dokonce vyřadil obávaný Celtic a jeho sebevědomí patřičně narostlo. V tradičně bouřlivém prostředí na sedmdesátitisícovém Olympijském stadionu to nikdo nebude mít jednoduché.

Tolik tedy navštívenky všech týmů v letošní Lize mistrů. Příjemnou zábavu při sledování dnešního losování na O2 TV Fotbal!

Foto: Profimedia

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru