Milan Štěrba: Titul získá Slavia, o Duklu mám strach

Překvapuje tě, že je po pěti odehraných kolech FORTUNA:LIGY ve vedení zrovna Plzeň?
Abych byl upřímný, zase takové překvapení to není. Plzeň má velkou výhodu, že se může soustředit na domácí soutěž, protože nehraje předkola evropských pohárů. Má sehraný a zkonsolidovaný kádr. Navíc měla i přijatelný los.

V čem je podle tebe největší síla Viktorie a v čem má naopak ještě rezervy?
Zásadní test ji teprve čeká, až bude muset kombinovat zápasy domácí soutěže a Ligy mistrů. Pak se ukáže kvalita posil i širšího kádru. Rezervy jsou zatím vidět především v útoku, kde Plzeň bude muset při náročném programu najít i jiné střelecké varianty než Krmenčíka.

Je v silách současné Plzně zopakovat loňský podzim, kdy poprvé ztratila až v 15. kole? Kdy podle tebe klopýtne tentokrát?
V jejích silách to rozhodně je, i když zápasy Ligy mistrů budou daleko náročnější než Evropská liga a z hlediska sebevědomí hráčů to může být dvojsečná zbraň. Velice náročný zápas jí čeká už za pár dní na Slavii. Nicméně uvidíme, jak na tom budou slávisté s marodkou. Pro Plzeň je dobře, že se s jedním z hlavních vyzyvatelů v boji o titul střetne už teď.

Po skvělém startu se trochu zbrzdila Slavia. Může vyřazení z bojů o Ligu mistrů znamenat začátek krize, nebo se tým vzchopí už v příštím kole v Teplicích?
Nevěřím na nějakou delší krizi. Problémy Slavie spočívají především ve velkém počtu zraněných hráčů. Jak se bude marodka vyprazdňovat, bude mít trenér Trpišovský víc variant především do ofenzivy. Individuální kvality podle mě hráči potvrdí už v utkání s Teplicemi.

Stejně bodů jako Slavia má ostravský Baník. Dokáže se podle tebe vklínit mezi trojici Plzeň – Sparta – Slavia? A co vůbec říkáš na jeho výkony?
Je dobře, že Ostrava je v nahoře v tabulce. Dodává to lize další náboj. Minulý ročník a boj o záchranu byl v mých očích spíš anomálií, protože Ostrava má velmi kvalitní kádr plný zkušených hráčů, kteří se navíc přes léto konečně mohli pořádně sehrát. Podle mě by Ostrava mohla převzít žezlo od Olomouce a stát se postrachem Plzně i pražských S.

Koho v tuto chvíli vidíš jako hlavního favorita na titul?
Už před sezónou jsem napsal, že titul získá Slavia. Zatím tuhle prognózu nebudu měnit.

Skvělé výkony předvádí i nováček z Příbrami. Čekal jsi, že to mužstvu Josefa Csaplára půjde až tak dobře? A kam až může vlastně vystoupat?
Příbram je pro mě obrovské a milé překvapení. Vůbec jsem nečekal, že ten mix veteránů a mladíků bude mít sílu na první ligu. Navíc je mi moc sympatický i ten lehce sebevražedný přístup kouče Csaplára, který sází na útočný styl i za cenu otevírání prostorů v obraně. Sezóna ale bude dlouhá a náročná. Navíc od zimy nebude v kádru Jan Matoušek. Po jeho odchodu zůstane v sestavě Příbrami velká díra.

V Příbrami září talentovaný Jan Matoušek, který za 40 milionů přestoupil do Slavie. Co na něj říkáš a má na to, aby už na jaře patřil k lídrům sešívaných?
Jan Matoušek je ztělesněním toho, co jsem říkal o Příbrami jako celku. Velmi příjemné překvapení. Vůbec bych se o něj nebál ani ve Slavii. Přesně zapadá do strategie Jindřicha Trpišovského, který má rád rychlé ofenzivní hráče, kteří zvládají perfektně rychlou přechodovou fázi. Tohle je totiž cesta, jak se proniknout do obrany soupeře ještě před tím, než se stihne vrátit do zataženého defenzivního bloku. I když i tak to bude víc do plných než v Příbrami. Za mě je to velmi dobrá alternativa k Janu Sýkorovi.

Hodně za očekáváním naopak zůstávají Karviná s Duklou. Kdy podle tebe udělají první body v sezoně?
Hlavně se v tomhle ohledu bojím o Duklu, která se nemá zatím moc od čeho odpíchnout. Vyprodaný kádr, nezkušený trenér, nepříliš bouřlivá a motivující atmosféra na domácí zápasy. Duklu čeká hodně práce, pokud se chce v nejvyšší soutěži zachránit. U Karviné je podle mě otázka času, kdy se chytne. Musí začít od výrazného zlepšení obranné činnosti. Pokud to zvládne, měla by se zachránit.

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru