Sen o Lize mistrů se znovu rozplynul. Také čtvrtý pokus Slavie skončil krachem

Když si Slavia poprvé a zatím naposledy dokázala proklestit cestu do prestižní soutěže, ještě hrála své domácí zápasy na Strahově. Skutečně, je to tak. Asi žádný ze slávistů nezapomene, jak sešívaní nejprve až na penalty vyřadili Žilinu a poté v závěrečném předkole dokonale zaskočili slavný Ajax. Po úvodní výhře 1:0 v Amsterdamu, kde doslova čaroval gólman Martin Vaniak, dokonali obrovský úspěch v domácí odvetě, kterou po trefách Stanislava Vlčka vyhráli 2:1.

Ve skupině pak svěřenci kouče Karla Jarolíma uhráli v konkurenci Steauy Bukurešť, Sevilly a londýnského Arsenalu slušných pět bodů, které jim zajistily třetí místo a pokračování v jarní části Poháru UEFA, dnešní Evropské lize.

O rok později slávistům přisoudil los do 3. předkola Ligy mistrů Fiorentinu. Na dalšího zkušeného a kvalitního italského soupeře po výsledcích 0:2 a 0:0 tentokrát nevyzráli a odstartovali tím sérii neúspěšných pokusů o další start v hlavní fázi „milionářské“ Champions League.

V úvodu následující sezony 2009/2010 se Slavii sen o zápasech s nejlepšími evropskými kluby rozplynul až nečekaně rychle. Ve 3. předkole byli sešívaní proti Šeriffu Tiraspol jasným favoritem, jenže po úvodní bezbrankové remíze v Moldavsku doma nedokázali udržet hubené vedení a po trefě na 1:1 v nastaveném čase zamířil do play off soupeř…

Další šance přišla až minulý rok v létě. Slavia pod vedením kouče Jaroslava Šilhavého jako úřadující český mistr dokázala vyřadit běloruský Borisov a zajistila si účast v play off. Los jí přiřkl APOEL Nikósie, proti kterému rozhodně nebyla bez šance. Pražané ovšem poslední a nejdůležitější krok nezvládli. Na Kypru prohráli 0:2 a jelikož nedokázali skórovat ani v odvetě doma v Edenu, do postupových oslav se ponořil kyperský šampion. Na Slavii zbyla „pouze“ Evropská liga.

Možnost zajistit si místenku mezi evropskou fotbalovou měli slávisté i letos. Vydařený vstup do FORTUNA:LIGY napumpoval do žil všech fanoušků před dvojzápasem s Dynamem Kyjev notnou dávku optimismu. V domácím duelu se svěřenci kouče Trpišovského prezentovali sympatickým výkonem. Škoda laciného gólu, po němž museli srovnávat na 1:1 až v nastavení z penalty.

Zápas v Kyjevě bude slávistům ležet v žaludku ještě hodně dlouho. Ani v odvetě nebyli horším týmem, v první půli dokonce zásluhou Stanislava Tecla dokázali srovnat, ovšem rozhodčí po chvíli váhání jeho trefu neuznali. Čtvrt hodiny před koncem naopak sudí nechali Dynamo přidat druhou pojišťovací branku i přesto, že padla z ofsajdu. „Největší pozitivum je, že když se dvojzápas sečte, ani v jednom utkání jsme nebyli horším týmem,“ těšilo jinak zklamaného kouče Trpišovského.

Čekání Slavie na postup do Ligy mistrů tak pokračuje a 30. srpna bude v osudí při losování základních skupin reprezentovat český fotbal znovu jen plzeňská Viktoria. Jak si český mistr povede, budete moct sledovat v O2 TV, která z letošního ročníku odvysílá všechny zápasy v přímém přenosu!

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru