Pět změn, které nás (ne)čekají hned v úvodu nové sezóny Tipsport extraligy

Podle vzoru NHL budou mít brankáři menší brankoviště

Brankoviště mělo v Evropě před změnou ve svém průměru 360 centimetrů, šířka se ale po úpravě zmenší na pouhých 243 centimetrů, čímž napodobí rozměr brankoviště v NHL. Tiskový mluvčí hokejového svaz Zdeněk Zikmund k tomu uvedl, že cílem je především posílit ofenzivní hru.

Brankáři budou více trestáni

Brankáři to v nové sezóně skutečně nebudou mít jednoduché. Nově totiž nesmí přikrýt puk mimo brankoviště. Přikrýt kotouč mohou brankáři jen v případě zabránění gólu. Podle šéfa českých rozhodčích Vladimíra Šindlera by tak hra měla být plynulejší. Jednoduché to v tomto případě nebudou mít ani rozhodčí, ne vždy se tato situace bude dát stoprocentně posoudit.

Nájezdy pro nejlepší střelce

V minulosti už toto pravidlo fungovalo. V posledních letech ale platilo, že trestné střílení vždy mohl provést jen faulovaný hráč. Nyní může trenér poslat kteréhokoliv hráče ze střídačky. Elitní střelci tak budou mít další šanci navyšovat své osobní statistiky.

Trenérská výzva? Zatím ne

Na začátku května sdělil ředitel extraligy Josef Řezníček, že po vzoru NHL budou moci trenéři zpochybnit verdikt rozhodčích a říci si o takzvanou trenérskou výzvu. Tato možnost ale na začátku nové sezóny k dispozici nebude. Polovina extraligových stadionů na toto pravidlo není připravena a proto zatím bude nadále vše v kompetenci hlavních rozhodčích.

Tresty za špatné buly či pokus o nepovolené střídání

Diváci by v následující sezóně měli vidět i více přesilových her. Nově se totiž bude trestat i úmyslně špatně zahrané buly či nepovolené střídání po zakázaném uvolnění.

V případě zakázaného uvolnění týmy často chtějí nenápadně střídat. Po prvním pokusu přijde varování, další snaha už bude trestána dvouminutovým trestem. Povoleno nebude ani zdržování například v podobě měnění hole. Po zakázaném uvolnění by tak měl mít tým v útoku větší výhodu.

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru