Éra Ševčenka je pryč, respekt budí dál. Slavii čeká „jiné“, ovšem stále silné Dynamo Kyjev

Někteří z vás si možná vzpomínají na konec devadesátých let, kdy Dynamo pod vedením legendárního trenéra Lobanovského hrálo rok co rok Ligu mistrů a dokázalo potrápit kohokoli, včetně těch největších gigantů. S mimořádně silným útočným tandemem ŠevčenkoRebrov dokráčel kyjevský celek v ročníku 1998/1999 až do semifinále a cestou mezi čtveřici nejlepších vyřadil ze hry Real Madrid. V boji o finále pak až na penalty podlehl Bayernu Mnichov.

Slavii čeká jiné Dynamo. I díky vzestupu a přísunu značného kapitálu do Šachtaru se už nemůže doma chlubit takovou dominancí jako dřív. Za posledních deset sezon slavilo ukrajinský titul třikrát, zatímco konkurenční klub z Doněcka ovládl ligu sedmkrát. Naposledy dělily Dynamo od zisku šestnáctého titulu dva body.

Už jste viděli? Kouč Plzně Pavel Vrba vzpomíná na účast v Lize mistrů: Některé příběhy byly i úsměvné

I přesto, že kyjevská pýcha už nesbírá tituly s takovou lehkostí, na evropské scéně se i nadále drží. Důležitou konfrontaci s nejlepšími kluby z nejvyspělejších soutěží tak neztrácí. Zatímco Slavia si prestižní Champions League od své premiérové účasti v roce 2007 už poté nezahrála, Dynamo se za stejnou dobu dostalo do základní skupiny hned pětkrát. Stejný počet účastí má i v Evropské lize, tuto soutěž si zahrálo i v minulé sezoně. Probojovalo se až do osmifinále, kde jeho sílu poznalo v osmifinále i římské Lazio. Nakonec šel ale dál italský celek.

Pozor na šikovné mladíky!

Co se týče kádru, ten tvoří převážně domácí hráči, celá řada z nich pravidelně míří na sraz ukrajinské reprezentace. Doplňují je špičkoví cizinci. Z legionářů je vůbec nejznámějším obránce Josip Pivarič, který se ukázal ve skvělém světle v dresu Chorvatska na letošním mistrovství světa v Rusku. Zahrál si dokonce finále, v němž se svými krajany podlehl Francii.

Slávistický kouč Jindřich Trpišovský ovšem musí společně s kolegy své svěřence připravit i na další hráče. Velkou hrozbu pro soupeře znamenají také šikovní a technicky skvěle vybavení křídelníci Viktor Cygankov s Benjaminem Verbičem, hru tvoří uprostřed pole zkušený a spousty reprezentačních zápasů ostřílený Denys Garmaš a na hrotu útoku pak řádí talentovaný střelec Artěm Besjedin (na snímku). Paradoxem je, že tenhle 21letý forvard měl být údajně na seznamu posil, které chtěla Slavia během letní přestávky do Edenu přivést.

Těžká zkouška pro sešívané

Suma sumárum. Slavii rozhodně nečeká slabý soupeř, to v žádném případě. Dynamo má oproti sešívaným velkou výhodu v tom, že pravidelně hraje těžké zápasy v evropských pohárech a má tak možnost změřit síly s těžkými a kvalitními soupeři. Není ale třeba skládat zbraně. Slavia šanci určitě má, nesmí se ale bát hrát, být odvážná a hlavně musí proměnit šance, které si vypracuje. Právě obrana by mohla být slabší stránkou Dynama.

Důležitý bude nepochybně první zápas v Edenu. Ten je na programu v úterý 7. srpna a stanice O2 TV Sport ho odvysílá v přímém přenosu!

Nepřehlédněte: O2 TV rozšiřuje dostupnost sportovních stanic. Nový balíček O2 TV Sport Pack bude v srpnu za korunu!

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejrychlejší a nejslavnější. Sledujte Finskou rallye na O2 TV Sport!
Nahoru