Lidé stahují Windows 10. Upgrade zvýšil provoz v naší síti.

Instalace aktualizace na Windows 10 vyžaduje stažení relativně velkého množství dat ze serverů Microsoftu. Zájem uživatelů o nový OS Windows se tak zajímavým způsobem projevil na provozu v síti O2.

Zatímco v běžný den je datový provoz v rámci protokolů Windows Update a Microsoft Update v síti O2 minimální, během prvních dní, kdy firma vypustila do světa nový operační systém Windows 10, provoz výrazně narostl. Oficiálně se aktualizace hotového systému vybraní uživatelé dočkali ve středu 29. července. Na provozu v síti jsme ale zcela jasně zaznamenali, že Microsoft začal s distribucí dat, která byla pro aktualizaci nezbytná, už o den dříve, tedy 28. července. Update se tedy mnoha uživatelům stáhl do jejich počítačů a v podstatě jen čekal na ono datum, kdy bude moct být nainstalován.

Právě v tento první den byl nárůst oproti běžnému provozu v rámci Windows Update největší. Zatímco den před distribucí aktualizace, tedy 27. července, představoval za celý den provoz v rámci uvedených služeb Microsoftu necelé jedno procento veškerého datového provozu v pevné síti, o den později, kdy distribuce aktualizací začala, se Microsoft postaral o téměř 13 % provozu. V den oficiálního uvolnění aktualizace, tedy 29. července, představovala data přenesená od Microsoftu necelých 8,5 procenta. O den později pak již jen něco přes pět procent.

V úterý 28. července je navíc v průběhu grafu provozu vidět nevídaná ranní špička, kterou aktualizace způsobila. Právě ráno v tento den Microsoft na počítače zákazníků odeslal největší množství dat. V následující dva dny už byl provoz ze strany Microsoftu nižší a postrádal právě tuto ranní špičku, zátěž byla rovnoměrně rozložena v podstatě v průběhu celého dne, jen ve středu 29. července jsme pozorovali mírný nárůst ve večerních hodinách. To by se dalo vysvětlit tím, že řada uživatelů si Windows 10 nainstalovala na svůj domácí počítač poté, co dorazila z práce.

Jak 28. tak 29. července jsme zaznamenali nárůst celkového provozu v pevné síti oproti běžnému normálnímu stavu. Ve středu asi o 10 % oproti úterý, ve čtvrtek byl nárůst vůči úterý asi čtyřprocentní. O tento nárůst se postarala právě aktualizace systému, jinak by v tyto dny byl provoz menší než v den před aktualizací.

Windows update

Zajímavostí je, že podobně jako v pevné síti se uvolnění upgradu na Windows 10 projevilo i v síti mobilní. I tady jsme zaznamenali viditelný nárůst celkového provozu v den před aktualizací a v den jejího spuštění. Zákazníci se chovali shodně jako v pevných sítích, nejvíce dat bylo tedy přeneseno den před spuštěním samotného updatu. Zatímco za čtyři dny od 27. července do 30. července představovala data od Microsoftu v mobilní síti celkem necelá 4,5 procenta provozu, v pevné to bylo za stejné období něco přes 7 procent.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Jak zabavit děti v letadle? Máme pro vás 5 offline aplikací pro ty nejmenší pasažéry
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru