První den v nové práci. Jak ho přežít?

Říkáte si, že máte to nejtěžší za sebou, ale přesto se den před nástupem do práce cítíte hůř než před pracovním pohovorem? Zachovejte klid. Nejste první ani poslední.

Jakmile obdržíme telefonát se zprávou, že jsme byli přijati na pozici, o kterou jsme se ucházeli, jako by nám spadlo ze srdce tisíc kamenů. Máme pocit, že je vyhráno. Nic nemůže zabránit našemu kariérnímu růstu. Jenže ono to tak úplně není a následující dny nás začne sužovat pocit nejistoty. Zapadnu do nového týmu? Budou kolegové přátelští a najdu si mezi nimi kamarády? Zvládnu pracovní úkoly a nezklamu hned při prvním projektu?

PRVNÍ DOJEM JE DŮLEŽITÝ

První dojem lze změnit jen těžko. Naše rada proto zní: dejte si na vašem prvním dni v nové práci extra záležet. Obecně se doporučuje, nesnažte se být až příliš kamarádští. K vytvoření přátelských vztahů bude docházet později. Není vhodné vylíčit svým kolegům hned na začátku, jaké pokrmy jsou pro vašeho partnera těmi nejoblíbenějšími, nebo jaké pokroky dělá váš psí mazlíček. První den se spíše vžijte do role vnímavého posluchače, který se neustále příjemně usmívá, je milý a zajímá se o dění ve firmě i v pracovním týmu. Zvolte zlatou střední cestu mezi aktivitou a pasivitou. Nebuďte příliš pasivní, aby to nevypadalo, že vás práce kolegů vůbec nezajímá, zároveň se však nesnažte aktivně navazovat nové vztahy a zjišťovat detaily z osobních životů vašich spolupracovníků.

První den v nové práci

První den v nové práci

A co dál? Den předem se odreagujte, buď u sportovních aktivit či u příjemné večeře s přáteli. Dejte však pozor na alkohol a běžte brzy spát, abyste druhý den nepůsobili unaveně. Také si nezapomeňte správně nařídit budík, není nic horšího než přijít hned první den pozdě.

Zvolte lepší oblečení, než byste do práce obvykle zvolili. Při cestě do zaměstnání se zkuste naladit na správnou vlnu oblíbenou hudbou, která vám dodá dobrou náladu a pocit, že zvládnete úplně vše. V práci poté všechny zdravte, dejte si záležet na podání ruky. Stisk volte pevný a upřímný, pozor na vlhké ruce.

 

Chovejte se přirozeně a věřte si. Vysněné místo jste získali právě vy. Teď je na čase ukázat, co všechno ve vás je. Držíme palce.

Kariéra v O2

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Rekordních 50 let v O2: Eva Beňušíková a její cesta z ohlašovny hovorů do moderního dohledového centra O2 sítě
Nahoru