112 slaví: 11. února je v České republice 12 let

Hoří? Stali jste se svědkem dopravní nehody? Nebo vaše kočka uvízla vysoko ve stromě? Takové telefonáty jsou pro tísňovou linku 112 denním chlebem. Jednoduché trojčíslí, které si každý zapamatuje pomocí jednoduché poučky „jedna a jedna jsou dvě“, je jednotné pro celou Evropu a dnes slaví výročí.

www.112foundation.euV Česku linka 112 funguje už dlouhých 12 let, ročně přijmou její operátoři přes tři miliony hovorů.  Na linku se dovoláte bez kreditu, a dokonce i bez SIM karty, stačí jen funkční telefon. Nezastupitelnou úlohu při volání na krizové linky hrají také telefonní budky. Podle statistik O2 se uskuteční z veřejných automatů ročně až 200 tisíc hovorů. Ještě větší úlohu mají v malých obcích, kde na krizové linky směřuje až čtvrtina z celkových hovorů.

Na linky 112, 150, 155, 158 lidé často volají také z pevné. Například v roce 2013 to bylo téměř 570 tisíc hovorů z domova. Nejvíce tísňová čísla vytáčeli Pražané a obyvatelé Středočeského a Jihomoravského kraje. Nejčastěji sem pak směřovaly hovory v období od dubna do srpna, naopak nejméně tísňových telefonátů z pevné se uskutečnilo v prosinci.

Mohou nastat situace, kdy se jednoduše nemůžete spolehnout pouze na sebe a linka 112 vám přivolá pomoc hasičů, policie i záchranářů. Je dobré na to myslet a vrýt si toto číslo do paměti.

 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Jak zabavit děti v letadle? Máme pro vás 5 offline aplikací pro ty nejmenší pasažéry
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru