I díky přihrávkám naslepo se dají vyhrávat medaile

I když po hřišti létají přihrávky naslepo, jsou tak přesné, jak jen můžou být. Řeč je totiž o týmu nevidomých futsalistů a jejich trenérů z klubu AVOY MU Brno, o. s., kteří se už podruhé stali společně s Masarykovou univerzitou pořadateli mezinárodního turnaje nevidomých futsalistů Bučovice Blind Football Cup 2014. Naprosto výjimečný turnaj s účastí špičkových zahraničních hráčů se odehrál v Bučovicích u Brna. Turnaj byl podpořen v rámci projektu Think Big od Nadace O2.

10352377_886216118072669_2608976891666348711_n

V celosvětovém měřítku zcela ojedinělý turnaj nabídl utkání vítězných týmů národních lig futsalu nevidomých z Anglie, Německa, Maďarska, Řecka a Brazílie. Několikanásobní vítězové brazilské ligy tým ICB Bahia, jehož hráči přivezli zlaté medaile z paralympiády v Londýně 2012, obhájil loňské prvenství suverénním vítězstvím. Stříbrný pohár si odvezli řečtí  Pirsos Thessaloniki a bronz získali němečtí MTV Stuttgart. Pořádající Avoy MU Brno skončili ve velmi napínavém turnaji na šestém místě, hned před jejich přáteli z FC St. Pauli. „Trochu nás sice zamrzel o fous uniklý poslední zápas, ale rozhodně jsme si to celé užili. Jsem přesvědčená, že stejně jako ostatní týmy,“ shrnuje organizátorka turnaje Jitka Graclíková.

10155507_886877148006566_494172424521698644_n

A jak je to s těmi přesnými přihrávkami naslepo? Díky vidícímu brankáři a navigátorům za brankou a v půlce hřiště vědí čtyři hráči v poli, kde jsou jejich spoluhráči i protihráči, kam mají útočit a kde je míč, který je navíc ozvučený. „Orientace na hřišti mi problém nedělá, ale je náročné vnímat tolik podmětů najednou, protože člověk musí poslouchat balón, trenéra, musím vědět, kde jsou spoluhráči a protihráči,“ vysvětluje úskalí zápasu Jan Hegr.

AVOY MU Brno je tým nevidomých futsalistů a jejich trenérů, který vznikl v září 2008 při Masarykově univerzitě v Brně jako vůbec první v České republice. V roce 2010 založili vlastní občanské sdružení a sportovní klub, který registrovali pod Český svaz zrakově postižených sportovců. Hlavním partnerem zůstává Masarykova univerzita, resp. její Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky Teiresiás.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Jak zabavit děti v letadle? Máme pro vás 5 offline aplikací pro ty nejmenší pasažéry
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru