Vint Cerf – internet funguje, ale spoustu věcí ještě musíme vymyslet

Na Campus Party Europe 2013 v Londýně vystoupil s inspirující přednáškou jeden z otců internetu, Vint Cerf, který zavzpomínal na vznik internetu a poutavě popsal blízkou i vzdálenou budoucnost této celosvětové sítě.

Projev Vinta Cerfa před několika tisíci campuseros nemohl být načasovaný lépe. Přesně před 15 lety se „narodil“ Google, kde dnes Vint Cerf pracuje a před třiceti lety (konkrétně 1. 1. 1983) byl spuštěn Internet s velkým I. Jedním z lidí, kteří stáli u zrodu sítě, díky které si můžete číst tento text a který je považovaný za otce internetu, je právě Vint Cerf.

Vint Cerf zavzpomínal na doby, když se svými kolegy z univerzit i americké armádní vědecké agentury DARPA vyvinuli protokoly TCP/IP, které jsou stále základem dnešního internetu. Původní armádní síť, která nebyla centrálně řízená, běžela už od začátku šedesátých let, ale až protokoly TCP/IP z ní udělaly základ toho, co dennodenně používáme nejen my, lidé, ale i také spousta k internetu připojených a samostatně fungujících zařízení.

Možná už jste slyšeli výraz internet of things a možná máte pocit, že jde o buzzword. Ale fakticky to je popis současného stavu. K internetu připojujeme všechno. Nejen naše počítače a chytré telefony, ale díky mobilním sítím s rychlým internetem i ovládací jednotky domů včetně spousty senzorů, k internetu se umí připojit naše automobily, přes internet umíme zjišťovat polohu našich zvířecích miláčků a byť je to spíš morální problém, budeme tak v budoucnu hlídat, kde jsou naše děti a svolávat je domů.

Vint Cerf správně upozornil na fakt, že je třeba stále hlídat hranici, kdy zásah do soukromí už překračuje užitečnost, kterou nám neustále připojení k internetu přináší. To je velké téma pro nejbližší budoucnost a týká se každého z nás. Internet věcí a always online ale není jen realizací sci-fi filmů a povídek z poválečných let.

To, že máme vše online, nás mění. A mění i to, jak se chováme ke svému okolí a sami k sobě. Stále více sledujeme sami sebe. Dnešní chytré náramky nám řeknou, kolik jsme ušli kroků, kolik jsme spálili kalorií a jestli dobře spíme. Časem nám doporučí změnu jídelníčku a včas nás upozorní, když překročíme nastavený režim.

Tam, kde je zasíťovaná domácnost, se mění i spotřeba energií. Když přijde účet za elektřinu a vy vidíte, za co všechno platíte (nabíječky v zásuvkách, televize ve pohotovostním režimu, spotřebiče připravené kdykoliv se zapnout), začnete zjišťovat, jak ušetřit. Věci připojené k internetu vám řeknou přesně jak fungují a kdy stojí peníze. Senzory umožní optimalizovat vytápění, zavlažování, klimatizaci – to vše automaticky, připojené k chytrému mozku někde v cloudu.

Internet je podle Vinta Cerfa dobře fungující, ale mnoho věcí je třeba ještě vymyslet a dořešit. Je zřejmé, že věci se budou připojovat k internetu mobilně. Centrální domácí jednotka může být připojená kabelem, ale všechna zařízení se připojí vzduchem. Někde nahradí bezdrátový internet i kabely. Budovat pokrytí v řídce osídlených oblastech třetího světa ani jinak nejde. To vše vyžaduje vyřešit spoustu problémů, které dnes mobilní internet má s kapacitou, rychlostí přenosu i využitím frekvenčních pásem.

A pokud se zamyslíte nad internetem v roce 3000, potom se budete muset vypořádat s tím, že meziplanetární internet narazí na limit rychlosti světla, kdy prostě protokoly TCP/IP nebudou fungovat. V té době nebude ani software, který umí zobrazit naše dnešní dokumenty a krásné prezentace budoucnosti internetu v PowerPointu. Nebude ani hardware, na kterém byste mohli starý software spustit.

Poselství Vinta Cerfa pro mladou generaci je ale jiné. Jistě, budeme muset vymyslet jak komunikovat s pionýrskými vesmírnými loděmi mířícími do hloubi alespoň naší sluneční soustavy. Jenže je ještě větší množství problémů, které je třeba změnit hned. Vint Cerf vyzval mladou generaci, ať se nesnaží hned změnit svět – doporučuje vyřešit nějaký konkrétní problém. Právě tímto postupem, řešením reálných potřeb, krok za krokem, se svět podaří změnit.

Tak co, máte nápad, jak byste s pomocí technologií vyřešili nějaký problém ve vašem okolí? Zkuste o tom popřemýšlet a napsat nám. A držte se doporučení „otce internetu“: dělejte nejprve malé krůčky, tím dosáhnete velkých změn.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Jak zabavit děti v letadle? Máme pro vás 5 offline aplikací pro ty nejmenší pasažéry
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru