Campus Party: geekové všech zemí, spojte se

Týdenní mejdan v režii bitů a bajtů. To je Campus Party, technologický festival, na který se sjedou tisíce hackerů, vývojářů, hráčů a geeků. Letos se pod křídly O2 uskuteční od 2. do 7. září v Londýně. Na co se můžeme těšit?

Konference, která trvá 24 hodin denně, celý týden. Počítačoví nadšenci tábořící se svými laptopy přímo na místě. První ročník hostila v roce 1997 španělská Málaga a od té doby se akce rozšířila do Brazílie, Kolumbie, Mexika, Ekvádoru nebo Chile. Loni festival zavítal do Berlína a letos se účastníci sjedou do britské metropole.

Campus Party je považován za největší světový festival elektronické zábavy. Sjíždějí a setkávají se na něm mladé technologické a vědecké talenty pod sjednocující myšlenkou “internet není síť počítačů, je to síť lidí”.

Během posledních šestnácti let se z původních 250 takzvaných Campuseros, účastníků akce, stala komunita čítající přes 264 tisíc nadšenců z celého světa. Festival se skládá z víc než pěti set hodin debat, workshopů, soutěží a hackathlonů, které se všechny točí kolem vědy, inovací, digitální zábavy a tvorby. K tomu musíme připočíst stovky hodin ad-hoc akcí pořádaných přímo účastníky, které se táhnou hluboko do noci.

Mezi největší letošní hvězdy, kteří se svými přednáškami přispějí do už tak bohatého programu, patří i následující internetové celebrity.

Vint Cerf — asi největší lákadlo festivalu, “otec internetu”. V sedmdesátých letech minulého století s kolegou vytvořil protokol TCP/IP, na němž internet dodnes stojí. Podílel se také na vývoji ARPANETu, pracoval v IBM, vládní agentuře DARPA a od roku 2005 působí v Googlu jako internetový evangelista.

Alex ‘Sandy’ Petland — patří mezi průkopníky oboru zvaného “těžba dat z reality”, tedy využívání informací z mobilních přístrojů, které po dlouhou dobu a opakovaně či nepřetržitě sbírají data. Pomocí nich lze vytvářet mapy pohybu a chování lidí a následně simulovat události, třeba reakce lidí na teroristické útoky a podobně. Petland pracuje jako profesor na Massachusettském technologickém institutu. V roce 1997 ho časopis Newsweek zařadil mezi stovku Američanů, kteří dokážou měnit další století. A loni ho Forbes uvedl mezi sedmi vědci nejlepšími ve zpracování dat.

John ‘maddog’ Hall — přezdívku ‘vzteklý pes’ si vysloužil od svých studentů z Hartfordu a kdo ho zná dnes, ví, že věk mu na temperamentu neubral. Hall je další počítačový průkopník a světová špička na open source software. Pracoval jako programátor, spisovatel, učitel a designer. Stojí v čele neziskové organizace Linux a pracuje v projektu, který chce vytvářet energeticky úspornější počítače a rozšiřovat moderní technologie do Latinské Ameriky.

Nolan Bushnell — legenda herního světa, zakladatel jedné z prvních počítačových firem. Říká se mu otec počítačové zábavy. Vedle řady technologických firem založil Atari, firmu vyšlapávající cestu v počítačových hrách. Má řadu světových prvenství: vytvořil první technologický inkubátor, dotykový objednávkový a zábavní systém, digitální navigaci nebo online objednávkový systém.

David Rowan — zástupce hostitelské země, významný spisovatel a novinář spolupracující s Channel 4 News, BBC, Sunday Times či The Telegraph. Věnuje se tématům jako e-commerce a moderním technologiím vůbec. V roce 2009 spustil britskou verzi časopisu Wired.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Jak zabavit děti v letadle? Máme pro vás 5 offline aplikací pro ty nejmenší pasažéry
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru