Kluk, který hacknul Nasa nebo únik dat ze seznamky: Poslechněte si podcast O2 Místo kyberčinu

Patnáctiletý kluk, který hacknul Nasa, odkrývání hlubin darknetu, útok na Uber nebo třeba únik dat ze seznamky. To jsou jedny z prvních témat nového podcastu O2 Místo kyberčinu. Společně s moderátory a znalci kybernetického světa, Honzou Dolejšem a Pavlem Matějíčkem, rozkrýváme zločiny v online prostředí.

Kybernetickou bezpečnost je potřeba brát vážně, stačí pouhé jedno kliknutí a už se můžete i vy nebo vaše firma stát obětí nějakého útoku a přijít tak nejen o citlivá data. Už více než rok jsou venku o2cybernews.cz a podcast O2 CyberCast s novinkami ze světa hackerů, firem, legislativy a všeho, co s kyberbezpečností souvisí. A nyní jsme pustili do éteru další podcast o opravdových kybernetických zločinechMísto kyberčinu. Poutavou formou vám tak přibližuje rizika, která na vás mohou číhat na internetu.

V pravidelných epizodách vám Honza Dolejš – nadšenec do digitálních technologií a Pavel Matějíček – lektor IT bezpečnosti a etický hacker rozkrývají reálné příběhy kybernetických zločinů.

Každý díl vám přiblíží vždy dvě témata reálných zločinů v digitálním světe. Už teď si můžete poslechnout první tři díly na webu o2cybernews.cz. Všechny epizody také na platformách YouTube, Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasty. A pokud nechcete přijít o nové díly, sledujte LinkedIn profil – O2 pro firmy. Co na vás tedy čeká v prvních třech epizodách?

Nejmladší odsouzený hacker Jonathan James & hlubiny darknetu

V prvním dílu podcastu se dozvíte o příběhu teenagera Jonathana Jamese, který už od dětství zkoumal limity toho, kam se dokáže ze svého počítače dostat. Začal u změny svých známek ve školním systému až se mu podařilo nabourat se do serverů Pentagonu, Mezinárodní vesmírné stanice. To do té doby zatím nikdo jiný nedokázal.

Kluci vám v epizodě odpoví na otázky – co se vlastně děje v hlubinách darknetu? A je opravdu možné si na něm objednat vraždu?

Od sociálního inženýrství po útok na Uber

Ve druhém dílu vám moderátoři představí téma sociálního inženýrství. Je to způsob manipulace lidí za účelem získat od uživatelů osobní data, jako jsou hesla nebo bankovní údaje. Tento způsob využíval i nejslavnější hacker v historii Kevin Mitnick. Druhým „hrdinou“ této epizody, je osmnáctiletý kluk, který hacknul Uber, protože se mu nelíbilo, jak se společnost chová ke svým řidičům. Jak se mu to podařilo? A co tím získal?

Etické dilema kyberútoků & aktuální hrozby pro Android telefony

Dokáže byznys s nevěrou zachránit manželství? To se dozvíte ve třetí epizodě podcastu o online seznamce pro zadané. Té ukradli celou databázi až s 37 miliony uživateli a zveřejnili ji.

V druhé polovině epizody se dozvíte o hrozbách, které se aktuálně šíří na mobilních telefonech se systémem Android. Je tento systém méně bezpečný než systém iOS od společnosti Apple? A co dělat pro to, aby váš telefon nebyl napadený? Moderátoři podcastu vám poradí.

Se zločiny se dnes už nepotkáte jen v temné uličce, ale mohou na vás číhat právě i v online prostředí. Poslouchejte podcast O2 Místo Kyberčinu a chraňte se před útoky hackerů, ať neskončíte jako hlavní postava v dalším díle.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek O2 CyberCast #7 s Honzou Romportlem: Co udělá umělá inteligence s tou naší?
Nahoru