České audioknihy roku 2022 v O2 Knihovně. Zaposlouchejte se i vy do oceněných titulů! 

S nárůstem popularity audioknih po celém světě se i v České republice rozvinula rozmanitá a kvalitní produkce. Rok 2022 přinesl vedle audioverzí domácích bestsellerů jako Bílá voda Kateřiny Tučkové nebo Aristokratka pod palbou lásky Evžena Bočka i skvělé české verze těch nejikoničtějších děl světové literatury. Dokazují to i výsledky nejnovějšího ročníku ankety Audiokniha roku 2022.  

U audioknih hraje pochopitelně velmi významnou roli především i herec nebo herečka, kteří knize propůjčují svůj hlas. Není tedy překvapením, že se vyhlašuje i kategorie nejlepší interpret a interpretka. Mezi nominovanými knihami se tak objevuje i například Klára a slunce od Kazua Ishigura, jíž hlas propůjčila Klára Suchá, která si odnesla i cenu za nejlepší interpretku. 

Mezi nominovanými audioknihami nechyběl například ani první díl Geniálních přítelkyň od Eleny Ferrante. Příběh protknutý komplikovanými životními osudy dvou žen uprostřed patriarchicky fungující komunity na periferii Neapole namluvila velmi autenticky Taťjana Medvecká. 

Tradičně se anketa o nejlepší audioknihu roku vyhlašuje ve více kategoriích a stupně vítězů dokazují, že zájem o klasická literární díla u posluchačů neutuchává. Absolutním vítězem se tak stal Kmotr od Maria Puzo. Jedná se o epickou klasiku, která se stala skutečným bestsellerem v žánru kriminálního románu. Audiokniha v češtině představuje věrnou adaptaci tohoto napínavého příběhu, který se odehrává v newyorském podsvětí. Hluboké hlasové podání Oldřicha Kaisera přenáší posluchače přímo do atmosféry korupce, mocenských intrik a rodinných vazeb v podsvětí. Za sugestivní vyprávění tohoto žánrového milníku si Oldřich Kaiser odnesl i cenu za interpreta roku. 

Další klasiky, které neomrzí

Jedním z dalších klasických titulů ze stupňů vítězů letošního ročníku jsou například Ptáci v trní od Coline McCullough. Emocemi nabité historické drama, které se odehrává v Austrálii na konci 19. století, přináší napínavý příběh o lásce, žárlivosti a tragédii v rámci jedné australské rodiny. Hlas Dany Černé přenáší do poslechového prostoru všechny hluboké emoce a napětí, které tato kniha nabízí. Příběh získal na popularitě i u českých fanoušků především kvůli seriálu z roku 1983, který se zaměřil především na nezapomenutelné postavy farmářské dcery Meggie a mladého kněze Ralpha, kteří jsou osudově spjatí skrývaným milostným vztahem. 

V kategorii nejlepší jednohlasá četba skončil na druhém místě za již zmiňovaným Kmotrem dystopický román Mechanický pomeranč Anthonyho Burgesse. Příběh patří již mezi kultovní a zaujala svým temným a provokativním příběhem o násilí a svobodě jedince ve společnosti a k jeho popularizaci přispěla opět jeho filmová podoba pod režijní taktovkou Stanelyho Kubricka. Audiokniha zaujímá svým inovativním hlasovým podáním Davida Novotného. Český posluchač si tak může vychutnat zvukovou koláž, která podtrhuje atmosféru a hlavní myšlenky Mechanického pomeranče.  

Pokud jste fanoušky audioknih a hledáte nový titul pro poslech, určitě byste neměli minout tyto vítěze ankety Audiokniha roku 2022. Nejen vítězné tituly jsou dostupné v O2 Knihovně

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Problém tří těles nebo oblíbený Zaklínač v dubnu s 30% slevou v O2 Knihovně
Nahoru